Svijet

EK zaprijetila Poljskoj oduzimanjem prava glasa

Zbog sporne pravosudne reforme Evropska komisija je upozorila Poljsku da je vrlo blizu aktiviranja člana 7. Ugovora o EU, koji predviđa da se u slučaju sitemske prijetnje za vladavinu prava u krajnjem slučaju može oduzeti pravo glasa, što se u biselskom žargonu naziva „nuklearna opcija“.
EK zaprijetila Poljskoj oduzimanjem prava glasa
Portal AnalitikaIzvor

Evropska komisija je u srijedu rasrpavljala o stanju u Poljskoj nakon što je u tamošnjem parlamentu izglasano nekoliko zakona o reformi pravosuđa, koji prema ocjeni EK, predstavljaju ozbiljan udarac za pravnu državu.

- O mogućnosti aktiviranja člana 7 Ugovora o EU razgovaralo se na sastanku EK. Blizu smo aktiviranju toga člana - izjavio je prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans.

Član 7 nikada dosad nije aktiviran. Među mnoštvom mjera koje EK, kao čuvar Ugovora može pokrenuti protiv zemalja članica, član 7 u briselskom žargonu se naziva „nuklearnim oružjem“. To je krajnja mjera za čije je aktiviranje potrebna jednoglasna odluka ostalih zemalja članica, stoga je malo vjerojatno da će ikad i biti aktivirana.

Komisija je izrazila duboku zabrinutost zbog nedavno predloženih zakona o pravosuđu. Tri su već usvojena u poljskom parlamentu, a jedan od njih je već stupio na snagu, dok ostala dva čekaju na potpis poljskog predsjednika Andžeja Dude. O jednom se zakonu još raspravlja u parlamentu.

- Budu li usvojeni u sadašnjem obliku, ti zakoni će imati vrlo negativan učinak na nezavisnost pravosuđa i povećat će sistemsku prijetnju vladavini prava u Poljskoj - ističe Komisija.

Komisija zasad ne može poduzimati mjere, jer pravosudna reforma još nije stupila na snagu, ali hitno priprema paket mjera za sljedeću sedmicu, uključujući i pokretanje postupka zbog kršenja evropskog zakondavstva.

Komisija je zatražila od poljskih vlasti da „odmah zaustave usvajanje novih zakona“ i nastave dijalog s Briselom.

Opozicija u Poljskoj predviđene pravosudne reforme naziva „puzajućim državnim udarom“.

Novim mjerama, između ostaloga, predviđa se da 25 članova Državnog pravosudnog savjeta bira parlament, a ne sudije kao dosad.

Izvor: N1 Info/Gazeta/Slawomir Kaminski

 

Portal Analitika