Društvo

Sukob Vlade i Univerziteta o budućnosti beranske VMŠ: Parodija visokog obrazovanja

Teško da je išta do sukoba crnogorskog Univerziteta i Vlade o sudbini Visoke medicinske škole u Beranama tako dobro osvijetlilo položaj u kojem godinama tavori naše visoko obrazovanje. Zato će, ukoliko ne uslijedi dogovor dviju institucija, deblji kraj iz njihovog spora izvući studenti koji su - ni krivi ni dužni - taoci, nezvanično se spekuliše, politički motivisanog obračuna rektorke UCG-a i Vlade.
Sukob Vlade i Univerziteta o budućnosti beranske VMŠ: Parodija visokog obrazovanja
Portal AnalitikaIzvor

Ćorsokak: Gotovo dvomjesečni konflikt Rektorata Univerziteta Crne Gore (UCG) i Vlade o Visokoj medicinskoj školi (VMŠ) u Beranama dobio je preksinoć novi dramski obrt kojim se sukobljene strane, nažalost, nisu primakle rješenju problema, ako nisu čak napravile korak unazad.

UCG je, naime, dan prije isteka roka koji mu je Prosvjetna inspekcija dala za raspisivanje konkursa za upis u beransku školu, odlučio da ignoriše njenu naredbu i da ostane pri ranijem stavu da ne postoje uslovi da se nova generacija studenata upiše u školu u Beranama, već da je upis, prema važećoj akreditaciji, moguć jedino u Podgorici. Odbijanje Vladinog predloga nije iznenađenje. Međutim, vrag se krije u detaljima.

Predsjednik Upravnog odbora (UO) UCG-a Duško Bjelica, inače potpisnik predloga tog tijela upućenog Vladi početkom juna da za ovu studijsku godinu obustavi upis studenata u VMŠ, iznenada je promijenio mišljenje i ponudio na sjednici kompromisno rješenje da se upis ipak izvrši u školi u Beranama prema izdatoj licenci, a da se nastava izvodi na akreditovanom programu u Podgorici. Upravni odbor je, kako prenose mediji, tijesnom većinom odbio njegov predlog, smatrajući da bi takva odluka „zadirala u ingerencije Senata UCG kao najvećeg akademskog tijela i njegovu dužnost i obavezu da se bavi akademskim zadacima na realizaciji akreditovanog studijskog programa“, pa je Bjelica nakon pet godina stolovanja Upravnim odborom podnio ostavku. Šta se valja iza brda i zašto je Bjelica naprasno promijenio stav - javnosti još uvijek nije poznato.

12007bjelica

Da drama bude uzbudljivija, sve navedeno dešavalo se tek nekoliko sati nakon što je premijer Duško Marković prvi put progovorio o slučaju VMŠ. Upravo je iz Berana prilično oštro zaprijetio da se odluke Vlade moraju sprovoditi i da visoka škola za medicinske sestre mora ostati u tom gradu.

„Zamislite samo Vladu jedne zemlje o čijim će se odlukama arbitrirati“, kategoričan je bio Marković. Kategorično je, izgleda, i ingorisan.

Sankcije: Odluka UO produbila je ionako duboku krizu, pa za početak valja odgovoriti koje će kazne uslijediti zbog nesprovođenja naredbe Prosvjetne inspekcije, čiji zapisnik - potvrđeno nam je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) - iz UCG-a nisu potpisali, rekavši da je postupanje prosvjetnog inspektora nezakonito i da se njime ugrožava autonomija Univerziteta.

Inspekcija u ovakvim slučajevima nema druga ovlašćenja - osim da novčano kažnjava.

Članom 59 Zakona o inspekcijskom nadzoru, kažu iz UIP-a, inspektoru je propisano da, u slučaju kada je subjekat nadzora obavezan da nešto izvrši a postupa protivno tome, a naređena mjera se ne može izvršiti preko drugih lica ili neposrednom prinudom, subjektu nadzora izrekne novčanu kaznu.

„Pravnom licu od 500 do 5.000 eura, a fizičkom od 50 do 500 eura, s tim što novčana kazna može izricati sve dok se obaveze ne izvrše. Pored toga, članom 73 stavom 1 tačka 4, i stavom 2 istog člana, nepostupanje po naredbi inspektora je propisano kao prekršaj, za koji se može izreći novčana kazna od 500 do 15.000 eura za pravno lice, odnosno od 30 do 500 eura za odgovorno lice u pravnom licu. Inspektor će u predmetnoj stvari preduzimati dalje mjere u skladu sa citiranim članovima“, saopšteno je našem portalu iz PR službe UIP-a.

2007senatucg

Unutarstranački obračun: No, mogu li novčane sankcije pokolebati rektorku UCG-a Radmilu Vojvodić u naumu da u inat Vladi zamandali vrata na beranskoj školi? U krajnjem, može li ovaj spor poljuljati ionako krhku Vladu? Nijedan scenario se ne smije isključiti, jer je u crnogorskim prilikama sve moguće. Pogotovo što sve češće kolaju glasine da je beranska škola samo poligon za odmjeravanje snaga dviju sukobljenih strana u Demokratskoj partiji socijalista (DPS)Đukanovićeve i Markovićeve, o čemu se nezvanično spekuliše već nekoliko mjeseci.

U takvom ambijentu svaka rasprava o kvalitetu nastave, razvoju sjevera, studentskoj praksi, validnosti diploma... poprima lakrdijaški karakter. Zato je crnogorsko obrazovanje kolateralna šteta političkih pogodbi i zato će, ukoliko ne uslijedi dogovor dviju institucija, deblji kraj iz njihovog spora izvući studenti koji su ni krivi ni dužni, po svemu sudeći, taoci politički motivisanog obračuna.

Diplome: Da bi razumjeli kakve po studente mogu biti implikacije spora UCG-a i najvišeg organa izvršne vlasti, potrebno je nakratko podsjetiti na hroniku njihove polemike.

Počelo je 1. juna kada je Vlada odbila da dȃ saglasnost na predlog UCG-a da VMŠ iz Berana presele u Podgoricu. Uslijedio je odgovor UCG-a da Vlada ignoriše evropske direktive i standarde kvaliteta obrazovanja, te da pomenuta škola ima međunarodnu akreditaciju kao studijski program Medicinskog fakulteta u Podgorici, sa nastavnom bazom u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG). Uzgred, istakli su oni, u gradu na Limu ne postoje adekvatni uslovi za realizaciju tog studijskog programa (premijer Marković prekjuče je kazao da će Vlada, ako bude potrebno, platiti troškove obuke u KCGG).

Početkom jula UCG je raspisao konkurs za upis na osnovne studije, ali na listi nije bilo škole u Beranama. Vlada je reagovala poručujući UCG-u da nije nadležan da tumači njene odluke, već da ih sprovodi. Pojasnili su da promjena sjedišta VMŠ ne utiče na dozvolu za rad (licencu) koju je izdalo Ministarstvo prosvjete, ali je menadžment UCG ostao pri ocjeni da neakreditovani studijski program ne može dobiti licencu.

2007vms

Ministarstvo prosvjete je pojasnilo da se, prema odredbama Zakona o visokom obrazovanju, u postupku akreditacije ocjenjuje kvalitet studijskog programa i njegove usklađenosti sa profesionalnim potrebama i standardima, a da se ne vrši utvrđivanje ispunjenosti uslova za obavljanje djelatnosti u pogledu prostora, već se to utvrđuje u postpuku licenciranja.

Kako ni nakon toga UCG nije raspisao konkurs za upis u VMŠ, Ministarstvo prosvjete je poslalo na Univerzitet Prosvjetnu inspekciju koja je naredila raspisivanje konkursa za upis 70 brucoša. I tu se vraćamo na početak ovog teksta.

Spekulisalo se prethodnih dana u crnogorskoj štampi da Ministarstvo prosvjete planira da raspiše poseban konkurs za upis brucoša u beransku školu, ali s Medicinskog fakulteta upozoravaju da bi medicinske sestre po završetku studija koje nemaju međunarodnu akreditaciju - mogle da rade isključivo u našoj zemlji.

„Prema važećim zakonima, taj takozvani 'stari' studijski program više ne postoji. Nije akreditovan i zakon je jasan - studenti samim tim ne mogu biti ni upisani na njega. Novi program, koji je koncipiran prema Direktivi EU, podrazumijeva mnogo sadržaja koji ne mogu biti organizovani u Beranama. To je problem i to je ono što nas na Univerzitetu muči. Zakon je precizan - beranske diplome ne bi bile validne“, kazao je nedavno dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr Goran Nikolić.

Ukoliko bi UCG kojim slučajem pristao da raspiše konkurs za VMŠ, onda bi Savjetu za visoko obrazovanje bilo potrebno poslati zahtjev za novu akreditaciju, a to je, tvrde upućeni, sve sem jednostavan proces. Okreni, obrni – po leđima studenata.

Sistemski problem: Teško da je išta do sukoba crnogorskog Univerziteta i Vlade o sudbini beranske škole tako dobro osvijetlilo položaj u kojem godinama tavori naše visoko obrazovanje. Hronične boljke crnogorskog obrazovnog sistema ne liječe se na brzinu sklepanima zakonima i strategijama. Takva terapija je - pokazuje i ovaj slučaj - kontraproduktivna. Sukob u kojem ima svega sem argumentovane debate stručne i naučne javnosti o važnom pitanju kakvo je ovo, nije ništa drugo do najbolji prikaz crnogorske parodije (visokog) obrazovanja.

Nikola DRAGAŠ

Foto: gov.me; Vladimir Šćekić

Portal Analitika