Društvo

Sukob Vlade i Univerziteta o budućnosti beranske VMŠ: Parodija visokog obrazovanja

Teško da je išta do sukoba crnogorskog Univerziteta i Vlade o sudbini Visoke medicinske škole u Beranama tako dobro osvijetlilo položaj u kojem godinama tavori naše visoko obrazovanje. Zato će, ukoliko ne uslijedi dogovor dviju institucija, deblji kraj iz njihovog spora izvući studenti koji su - ni krivi ni dužni - taoci, nezvanično se spekuliše, politički motivisanog obračuna rektorke UCG-a i Vlade.
Sukob Vlade i Univerziteta o budućnosti beranske VMŠ: Parodija visokog obrazovanja
Portal AnalitikaIzvor

Ćorsokak: Gotovo dvomjesečni konflikt Rektorata Univerziteta Crne Gore (UCG) i Vlade o Visokoj medicinskoj školi (VMŠ) u Beranama dobio je preksinoć novi dramski obrt kojim se sukobljene strane, nažalost, nisu primakle rješenju problema, ako nisu čak napravile korak unazad.

UCG je, naime, dan prije isteka roka koji mu je Prosvjetna inspekcija dala za raspisivanje konkursa za upis u beransku školu, odlučio da ignoriše njenu naredbu i da ostane pri ranijem stavu da ne postoje uslovi da se nova generacija studenata upiše u školu u Beranama, već da je upis, prema važećoj akreditaciji, moguć jedino u Podgorici. Odbijanje Vladinog predloga nije iznenađenje. Međutim, vrag se krije u detaljima.

Predsjednik Upravnog odbora (UO) UCG-a Duško Bjelica, inače potpisnik predloga tog tijela upućenog Vladi početkom juna da za ovu studijsku godinu obustavi upis studenata u VMŠ, iznenada je promijenio mišljenje i ponudio na sjednici kompromisno rješenje da se upis ipak izvrši u školi u Beranama prema izdatoj licenci, a da se nastava izvodi na akreditovanom programu u Podgorici. Upravni odbor je, kako prenose mediji, tijesnom većinom odbio njegov predlog, smatrajući da bi takva odluka „zadirala u ingerencije Senata UCG kao najvećeg akademskog tijela i njegovu dužnost i obavezu da se bavi akademskim zadacima na realizaciji akreditovanog studijskog programa“, pa je Bjelica nakon pet godina stolovanja Upravnim odborom podnio ostavku. Šta se valja iza brda i zašto je Bjelica naprasno promijenio stav - javnosti još uvijek nije poznato.

12007bjelica

Da drama bude uzbudljivija, sve navedeno dešavalo se tek nekoliko sati nakon što je premijer Duško Marković prvi put progovorio o slučaju VMŠ. Upravo je iz Berana prilično oštro zaprijetio da se odluke Vlade moraju sprovoditi i da visoka škola za medicinske sestre mora ostati u tom gradu.

„Zamislite samo Vladu jedne zemlje o čijim će se odlukama arbitrirati“, kategoričan je bio Marković. Kategorično je, izgleda, i ingorisan.

Sankcije: Odluka UO produbila je ionako duboku krizu, pa za početak valja odgovoriti koje će kazne uslijediti zbog nesprovođenja naredbe Prosvjetne inspekcije, čiji zapisnik - potvrđeno nam je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) - iz UCG-a nisu potpisali, rekavši da je postupanje prosvjetnog inspektora nezakonito i da se njime ugrožava autonomija Univerziteta.

Inspekcija u ovakvim slučajevima nema druga ovlašćenja - osim da novčano kažnjava.

Članom 59 Zakona o inspekcijskom nadzoru, kažu iz UIP-a, inspektoru je propisano da, u slučaju kada je subjekat nadzora obavezan da nešto izvrši a postupa protivno tome, a naređena mjera se ne može izvršiti preko drugih lica ili neposrednom prinudom, subjektu nadzora izrekne novčanu kaznu.

„Pravnom licu od 500 do 5.000 eura, a fizičkom od 50 do 500 eura, s tim što novčana kazna može izricati sve dok se obaveze ne izvrše. Pored toga, članom 73 stavom 1 tačka 4, i stavom 2 istog člana, nepostupanje po naredbi inspektora je propisano kao prekršaj, za koji se može izreći novčana kazna od 500 do 15.000 eura za pravno lice, odnosno od 30 do 500 eura za odgovorno lice u pravnom licu. Inspektor će u predmetnoj stvari preduzimati dalje mjere u skladu sa citiranim članovima“, saopšteno je našem portalu iz PR službe UIP-a.

2007senatucg

Unutarstranački obračun: No, mogu li novčane sankcije pokolebati rektorku UCG-a Radmilu Vojvodić u naumu da u inat Vladi zamandali vrata na beranskoj školi? U krajnjem, može li ovaj spor poljuljati ionako krhku Vladu? Nijedan scenario se ne smije isključiti, jer je u crnogorskim prilikama sve moguće. Pogotovo što sve češće kolaju glasine da je beranska škola samo poligon za odmjeravanje snaga dviju sukobljenih strana u Demokratskoj partiji socijalista (DPS)Đukanovićeve i Markovićeve, o čemu se nezvanično spekuliše već nekoliko mjeseci.

U takvom ambijentu svaka rasprava o kvalitetu nastave, razvoju sjevera, studentskoj praksi, validnosti diploma... poprima lakrdijaški karakter. Zato je crnogorsko obrazovanje kolateralna šteta političkih pogodbi i zato će, ukoliko ne uslijedi dogovor dviju institucija, deblji kraj iz njihovog spora izvući studenti koji su ni krivi ni dužni, po svemu sudeći, taoci politički motivisanog obračuna.

Diplome: Da bi razumjeli kakve po studente mogu biti implikacije spora UCG-a i najvišeg organa izvršne vlasti, potrebno je nakratko podsjetiti na hroniku njihove polemike.

Počelo je 1. juna kada je Vlada odbila da dȃ saglasnost na predlog UCG-a da VMŠ iz Berana presele u Podgoricu. Uslijedio je odgovor UCG-a da Vlada ignoriše evropske direktive i standarde kvaliteta obrazovanja, te da pomenuta škola ima međunarodnu akreditaciju kao studijski program Medicinskog fakulteta u Podgorici, sa nastavnom bazom u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG). Uzgred, istakli su oni, u gradu na Limu ne postoje adekvatni uslovi za realizaciju tog studijskog programa (premijer Marković prekjuče je kazao da će Vlada, ako bude potrebno, platiti troškove obuke u KCGG).

Početkom jula UCG je raspisao konkurs za upis na osnovne studije, ali na listi nije bilo škole u Beranama. Vlada je reagovala poručujući UCG-u da nije nadležan da tumači njene odluke, već da ih sprovodi. Pojasnili su da promjena sjedišta VMŠ ne utiče na dozvolu za rad (licencu) koju je izdalo Ministarstvo prosvjete, ali je menadžment UCG ostao pri ocjeni da neakreditovani studijski program ne može dobiti licencu.

2007vms

Ministarstvo prosvjete je pojasnilo da se, prema odredbama Zakona o visokom obrazovanju, u postupku akreditacije ocjenjuje kvalitet studijskog programa i njegove usklađenosti sa profesionalnim potrebama i standardima, a da se ne vrši utvrđivanje ispunjenosti uslova za obavljanje djelatnosti u pogledu prostora, već se to utvrđuje u postpuku licenciranja.

Kako ni nakon toga UCG nije raspisao konkurs za upis u VMŠ, Ministarstvo prosvjete je poslalo na Univerzitet Prosvjetnu inspekciju koja je naredila raspisivanje konkursa za upis 70 brucoša. I tu se vraćamo na početak ovog teksta.

Spekulisalo se prethodnih dana u crnogorskoj štampi da Ministarstvo prosvjete planira da raspiše poseban konkurs za upis brucoša u beransku školu, ali s Medicinskog fakulteta upozoravaju da bi medicinske sestre po završetku studija koje nemaju međunarodnu akreditaciju - mogle da rade isključivo u našoj zemlji.

„Prema važećim zakonima, taj takozvani 'stari' studijski program više ne postoji. Nije akreditovan i zakon je jasan - studenti samim tim ne mogu biti ni upisani na njega. Novi program, koji je koncipiran prema Direktivi EU, podrazumijeva mnogo sadržaja koji ne mogu biti organizovani u Beranama. To je problem i to je ono što nas na Univerzitetu muči. Zakon je precizan - beranske diplome ne bi bile validne“, kazao je nedavno dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr Goran Nikolić.

Ukoliko bi UCG kojim slučajem pristao da raspiše konkurs za VMŠ, onda bi Savjetu za visoko obrazovanje bilo potrebno poslati zahtjev za novu akreditaciju, a to je, tvrde upućeni, sve sem jednostavan proces. Okreni, obrni – po leđima studenata.

Sistemski problem: Teško da je išta do sukoba crnogorskog Univerziteta i Vlade o sudbini beranske škole tako dobro osvijetlilo položaj u kojem godinama tavori naše visoko obrazovanje. Hronične boljke crnogorskog obrazovnog sistema ne liječe se na brzinu sklepanima zakonima i strategijama. Takva terapija je - pokazuje i ovaj slučaj - kontraproduktivna. Sukob u kojem ima svega sem argumentovane debate stručne i naučne javnosti o važnom pitanju kakvo je ovo, nije ništa drugo do najbolji prikaz crnogorske parodije (visokog) obrazovanja.

Nikola DRAGAŠ

Foto: gov.me; Vladimir Šćekić

Portal Analitika

Komentari (17)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N NE TO
25.07.2017. 09:38

Nije bilo dovoljno otvarati fakultete i više škole širom Crne Gore nego i univerzitete. To je pogrešna politika i rezultat te poplitike je da Vlada insistira na ostanku više medicinske škole u Beranama. Crnogorska vlast nije bila u stanju da izgradi veliki univerzitetski centar sa svim povoljnostima za rad i život studenata da bude povoljnije za studente , nego da studiraju u svojim gradovima. U jednom vremenu otvaranje fakulteta bio je unosan posao, a rezultat toga je poražavajući kvalitet i preganjanje vlasti crne gore i vlasti univerziteta. Ružna slika realne Crne Gore.

0
0
R Radmila, svjetska a nasa
20.07.2017. 20:55

E dje bi nam kraj bio da su na svim rukovodecim mjestima ljudi ka Rada. Daj boze da ona jednog dana dodje na celo vlade a Dusko nek se vrati tamo dje je bio dobar - u udbu.

5
6
z zelenas
20.07.2017. 13:14

Da li ovo nacin da se unisti drzavni univerzitet i bude na cijenu UDG

8
3
К Крсто Ивановић
20.07.2017. 12:31

Црна Гора је партитократска држава. Све је у служби партије. Чистачица не може добити посао ако партија не да дозволу. Зашто имате некакве лажне државне ударе, реформе и отварања поглавља која не доприносе ничему, зашто се константно народ вуче за нос? Зато што немате никакви систем вриједности у друштву. Поштени и нормални људи се сматрају будалама, док се полтронство, лака зарада и простачки хедонизам сматрају за нешто најнормалније. Говоримо о универзитету, а немамо у земљи никакву стратегију образовања. Од забавишта до универзитета човјек треба да се изграђује као личност. Треба да човјек научи шта је рад, поштење, одговорност, честитост. Преко 90% младих који се упишу на универзитет су неизграђене личности у сваком погледу. Човјек се не може стварати од 19 година, када је већ формиран као личност. А због чега је све тако? Зато што се најлакше и најдуже влада са таквим људима и народом.

7
3
V Vesko
20.07.2017. 15:48

Krsto ko je citao Protokole Sionskih mudraca jasno mu je zasto je sve to tako.

2
2
M Milos
20.07.2017. 11:29

Sta je stav autora teksta,sta treba da se uradi da bi se rijesio problem'Ili se jos uvijek vaga,pa ce se odrediti kad ishod bude poynat

10
4
k koli
20.07.2017. 10:36

Na koju stranu da se priklonimo mi članovi partije?Milo je gospodin,ali i Duško je žiška...Neće ni bit lako...

15
8
Č Član
20.07.2017. 16:15

Oće, ne brini. Zna se ko je kralj, a ko vodu nosi.

7
0
M Mozda previse
20.07.2017. 22:06

Priklonio si se ti Mandicu.

2
2
n neso
20.07.2017. 10:35

OBRAZOVANJE NAM JE DNO. VMŠ ZA SESTRE MORA BITI U PODGORICI. TU JE MEDICINSKI FAKULTET,KBC. TAČKA.

10
15
M Miloš
20.07.2017. 10:17

Nakanadna pamet rektorke, koja je zajedno sa svojim suprugom politička ličnost i proizvod politike. Sad bi ona da se distancira od politike i političara, optužuje Vladu da je donijela političku odluku (a koju bi drugo Vlada donijela?!) i izigrava istorijski preokret slobodne intelektualke nezavisne od političara i partije? Zaboravila je kako su ona i suprug dolazili do funkcija. Vlada je na ispitu: ako ne reaguje oštro, gubi svoj autoritet i značaj!

20
6
T Tara
20.07.2017. 10:10

Treba uspostaviti kompromis..na obadvije strane-ako je moguce PG+Beranska skola!

4
7
B Boban b.
20.07.2017. 08:21

Definitivno ce i g. Draško na kraju morati imati stav, a jednostavno je. Ima li ili nema neovisnosti Univerziteta. Ovo ovako je magla rabota.

17
3
k kvalitet a ne kvantitet
20.07.2017. 08:13

Sve li vam se vrti oko politike. Pa je li uopste moguce zamislit da je razlog spora zaista kvalitet ljekara koji bi izasli iz beranskog fakulteta. Neosposobljeni ljekari su medvedja usluga stanovnicima Crne Gore od strane svoje vlade. Cijena koju bi platili svi stanovnici ne daj boze i svojim zivotima ili zivotima svojih najblizih. Naravno da je sama namjera i poruka vlade da se sjever mora razvijati potpuno na mjestu ali dajte pa to uradite kako treba. Planirajte i otvorite jednu ozbiljnu kliniku tamo pa ce se steci uslovi i za "fakultet".

16
5
R RAŠO
20.07.2017. 07:36

Eh da je samo u pitanju ova parodija, ima ih mnogo više i uvijek na štetu nedužnih građana. Kakvih sve ljudi ima na visokim položajima koji odlučuju o sudbini građana.

22
0
B Berane
20.07.2017. 07:28

Nemoć države da najobicniji upravni akt sprovede.A tzv lider u regionu.LIder cega? Priganica.

21
14
z z
20.07.2017. 01:46

Zar iko vjeruje da se sve ovo cini zbog 30 medicinskih sestara iz berana

34
0