Region

Hodžaj: Kosovo ima glasove za učlanjenje u Unesko i Interpol

Ministar spoljnih poslova odlazeće kosovske vlade Enver Hodžaj tvrdi da Kosovo ima glasove za učlanjenje u Unesko i Interpol.
Hodžaj: Kosovo ima glasove za učlanjenje u Unesko i Interpol
Portal AnalitikaIzvor

Kako kos sev.info prenosi navode prištinskih medija, Hodžaj tvrdi i da odluka o učlanjenju u ove dvije, po tvrdnjama kosovskih zvaničnika, za Prištinu ključne organizacije, ipak ostaje na sljedećoj vladi, čije se formiranje još uvijek čeka.

"Ali, kao ministar spoljnih poslova, koji još uvijek vrši tu dužnost, mogu da kažem da Kosovo ima glasove da bude dio Uneska i Interpola. U posljednjim mjesecima 2017, kao i tokom prošle godine, imao sam intenzivnu agendu lobiranja - posjetio sam zemlje Afrike, Južne Azije, Latinske Amerike i bio sam u zemljama Evrope, i naravno, obezbjeđivanje glasova za Unesko i Interpol je bio prioritet nad prioritetima," rekao je Hodžaj.

On je dodao i da "pored glasova" za Kosovo postoje i "neke teme i interna pitanja koje treba uraditi", kako bi postalo dio ovih organizacija, ne pojašnjavajući na šta konkretno misli.

Kako se podsjeća, za učlanjenje Kosova u Unesko prištinski zvaničnici lobiraju od 2009. godine, a u novembru 2015. za samo tri glasa Kosovo nije primljeno u Unesko. Tada su glasale ukupno 122 zemlje, 92 su glasalo "za", a 50 je bilo "protiv".

Navodi se da je prištinskim vlastima za prijem u Unesko potrebno više od dvije trećine glasova članica ove organizacije koje učestvuju na zasijedanju.

Blic

Portal Analitika