Kultura

Počinje 10. Espressivo: Simfonijski orkestar Muzičke akademije za jubilej Papovića

Jubilarni deseti festival umjetničke muzike Espressivo počeće sjutra koncertom simfonijskog orkestra Muzičke akademije sa Cetinja u Vladinom domu na Cetinju od 21 sat.
Počinje 10. Espressivo: Simfonijski orkestar Muzičke akademije za jubilej Papovića
Portal AnalitikaIzvor

Tim događajem će ujedno biti obilježeno 40 godina umjetničkog rada dirigenta Radovana Papovića, koji će dirigovati orkestrom, dok će solisti biti violinista Miran Begić, violista Mihail Bereznicki i pijanistkinja Vladana Perović.

Na repertoaru su uvertira Figarove ženidbe, Koncertantna simfonija KV 364 i Koncert za klavir i orkestar u d molu KV 466 Volfganga Amadeusa Mocarta.

1907papovicRadovan Papović rođen je 1950. godine u Herceg Novom, gdje je završio violinu u nižoj muzičkoj školi. Srednju muzičku školu završio je u Podgorici, a dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Predraga Miloševića. Magistrirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Više od dvije decenije vodio je Simfonijski i kamerni orkestar RTCG i Hor „Stanko Dragojević“ u Podgorici. Nastupao je širom bivše Jugoslavije, kao i u Rusiji, Češkoj, Mađarskoj i Italiji. Snimio je skoro sve horske i vokalno-instrumentalne kompozicije crnogorskih autora. Od 1980. godine formirao je i vodio ženski kamerni hor Muzičke akademije, sa kojima je na saveznim takmičenjima osvajao prve nagrade. Zapažen nastup ostvarili su i na takmičenju horova u Klivlendu (Engleska). U bogatoj karijeri sarađivao je sa umjetnicima poput Jovana Kolundžije, Maje Dešpalj, Jadranke Jovanović, Pjetra Kavalijerija, Aleksandra Bajeva i Joža Falauta kao i brojnim crnogorskim umjetnicima. Redovni je profesor cetinjske Muzičke akademije.

Festival umjetničke muzike „Espressivo“, osmišljen kao projekat povezivanja domaće i svjetske muzičke zajednice, realizuje se uz podršku Ministarstva kulture, Univerziteta Crne Gore i Muzičke akademije. 

Portal Analitika