Svijet

Smrt Al Bagdadija i dalje pod velom misterije

Moskva tvrdi da je u napadu ruskih aviona za vikend na sjeveru Sirije ubijen samozvani kalif Islamske države, Abu Bakar al Bagdadi. Ovu vijest je potvrdila i Sirijska opservatorija za ljudska prava, ali kurdski izvori tvrde da je Bagdadi ipak živ. Izvori iz CIA kažu da je Al Bagdadi možda promijenio izgled.
Smrt Al Bagdadija i dalje pod velom misterije
Portal AnalitikaIzvor

Niko ne zna da li je tajanstveni vođa terorističke organizacije Islamska država živ ili mrtav. Do medija stižu kontradiktorni izvještaji. Čak su i neka glasila islamista objavila da kalifat ima novog vođu.

"Bagdadi je definitivno živ, nije mrtav. Imamo informacije da je živ. Vjerujemo 99 odsto da je živ", rekao je kurdski vojni zvaničnik Lahur Talabani.

Kurdi vjeruju da se Al Bagdadi krije negdje na jugu samoproklamovanog kalifata, blizu Rake, koja je opkoljena sirijskim i kurdskim snagama. Ali američki vojni izvori sumnjaju u tačnost kurdskih podataka.

"Ruski zvaničnici su objavili da je Al Bagdadi ubijen u vazdušnom napadu. Nemam razloga da vjerujem da je živ. Za to nema dokaza", rekao je komandant operacija, potpukovnik Stiven Tauensend.

Drugi američki obavještajni izvori tvrde da najtraženiji terorista na svijetu nije bio na lokaciji koju su bombardovali Rusi.

"Može biti sakriven u sigurnoj kući. Može da boravi negdje u pustinji. Možda je promijenio fizički izgled i nalazi se pod zaštitom svojih boraca", rekla je bivša analitičarka CIA Tara Miler.

Upućeni izvori tvrde da je već duže vrijeme Al Bagdadi krio lice i pred najbližim saradnicima i da je na sastancima sa njim bilo obavezno uklanjanje mobilnih telefona.

"Čuo sam da je zadržao čitav harem seksualnih robinja, od kojih je bar jedna uspjela da pobjegne i da opis njegove ličnosti", tvrdi Majkl Vajs, koautor knjige "Unutar vojske terorora".

Ako je živ, mogao je da pobjegne sa rijekom izbjeglica koja ovih dana napušta teritorije koje su do skoro kontrolisali islamisti. Njegovi borci sada su pod velikim pritiskom da ga sakriju, ako je živ.

N1

Portal Analitika