Kultura

KotorArt DBDM: Izuzetna Valentina Lisica u Crkvi Svetog Duha

Jedno od najpoznatijih pijanističkih imena, Ukrajinka Valentina Lisica, prirediće sjutra resital u Crkvi Svetog Duha od 21 čas i 30 minuta, u okviru 16. KotorArt Don Brankovih dana muzike.
KotorArt DBDM: Izuzetna Valentina Lisica u Crkvi Svetog Duha
Portal AnalitikaIzvor

Na programu koncerta „KotorArt podrška“ (KotorArt Support) izvešće zbirku dvoglasnih invencija Johana Sebastijana Baha, Skerco u b-molu, opus 31 Frederika Šopena, Noćnog Gaspara Morisa Ravela, te Slike sa izložbe Modesta Musorgskog.

Kao jednа od najgledanijih klasičnih muzičara na internetu, Valentina Lisica pozvana је da debituje u londonskom Rojal Albert Holu, 2012. godine. Taj koncert je snimljen za izdavačku kuću „Decca Classics“, a ujedno je bio prvi prenos uživo koji je uradio Google. Uslijedili su nastupi širom Evrope u najznačajnijim salama poput londonskog Vigmor hola i bečkog Muzikferajna, zatim u SAD, Japanu, kao i u Australji, Meksiku, Kini. Prvi resital održala је sa samo četiri godine, a muzičko obrazovanje stekla je u Školi za muzičke talente „Lisenko“ i na Kijevskom konzervatorijumu. Godine 1991. pobijedila je na Takmičenju klavirskih dua „Dranof, uz Alekseja Kuznjecova. Na njenom repertoaru je više od četrdeset klavirskih koncerata, te solistička djela od Baha i Mocarta do Šostakoviča i Bernštajna, sa posebnim afinitetom prema kompozicijama Rahmanjinova i Betovena. Snimila je sve klavirske koncerte i Rapsodiju na Paganinijevu temu Sergeja Rahmanjinova sa Londonskim simfonijskim orkestrom, zatim klavirsku muziku Majkla Najmana, te djela Roberta Šumana, Filipa Glasa...

Foto: KotorArt/Gilbert Francois

Portal Analitika