Društvo

UCG: Struka podržala stav Medicinskog fakulteta

Nacionalno udruženje medicinskih sestara i babica Crne Gore i stručni saradnici u praktično-kliničkoj nastavi na Visokoj medicinskoj školi koja djeluje u okviru Medicinskog fakulteta, uputili su danas apel stručnoj i laičkoj javnosti u kome podržavaju stav Univerziteta Crne Gore.
UCG: Struka podržala stav Medicinskog fakulteta
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju koje su, kako ističu, proslijedili povodom aktuelnih i neprihvatljivih zbivanja vještački izazvanih po pitanju da li profesionalce sestrinstva školovati u Podgorici u Kliničkom centru, a ne u Beranama, oni su uputili javni apel koje potpisuje predsjednica Nacionalnog udruženja medicinskih sestara i babica Crne Gore Nada Rondović, te stručni saradnici u praktičnoj-kliničkoj nastavi Dragica Dobrović, Mitar Saveljić, Damir Pavličić, Rajka Srdanović, Dragana Brnović i Borko Maraš.

Njihov stav prenosimo integralno.

Apelujemo kao struka, jedinstveni u nacionalnom udruženju, među kojima su i naši članovi asistenti na praktičnoj - kliničkoj nastavi na studijskom programu Visoka medicinska škola Medicinskog fakulteta, da se razlozi struke razdvoje od bilo kakvih lokal patriotskih, socijalnih ili političkih, i da kao ozbiljno društvo gradimo sisteme obrazovanja i zdravstva po osnovnim standardima koje poznaje savremeni svijet!

Nažalost, moramo se oglasiti javnosti ne samo laičkoj, nego i našim resornim ministarstvima prosvjete i zdravstva da ukažemo da moraju uočiti jednu drastičnu profesionalnu razliku između zdravstvanog tehničara, koji se obrazuje na srednjoškolskom nivou, i medicinske sestre – profesionalca, koji je u zdravstvenom sistemu veoma važna karika u pružanju kvalitetne i sigurne zdravstvene zaštite građana Crne Gore.

Reforma obrazovanja medicinskih sestara primarni je cilj unapređenja studijskog programa VMŠ sestrinstva, a nadasve za ključno i neophodno podizanje kvaliteta rada zdravstvenih ustanova u našoj državi. Zato ovaj studijski program mora biti akademsko pitanje Medicinskog fakulteta i Univerziteta Crne Gore i sa tim se ne smije licitirati.

Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore ima u svom stavu punu podršku Nacionalnog udruženja medicinskih sestara i babica Crne Gore, a svi mi zajedno oslonac u podršci Evropske i Svjetske asocijacije medicinskih sestara, koju su nam ovih dana uputili povodom ovog nesvakidašnjeg miješanja politike u struku i za njih neshvatljivog spora da li naš studijski program treba da bude u Podgorici ili u Beranama. Na kraju, u prilogu Vam šaljemo podršku Evropske i Svjetske asocijacije medicinskih sestara.

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Građanka
20.07.2017. 10:10

Ovdje se radi o tome da diplomirane sestre nemaju adekvatno praktično znanje kada završe fakultet, pored njihove velike želje da nauče. Trebaju li bez praktičnog znanja sjutra raditi i time ugroziti ne daj Bože pacijenta. Beranska bolnica nema ugovor sa Medicinskim fakultetom o sprovođenju praktičnog dijela, pa bolnica bukvalno dobrovoljno pomaže. Ali su vrlo oprezni kada sestre koje se školuju trebaju neku radnju same izvršiti. Mogu studenti samo da gledaju. S druge strane KCCG ima ugovor i u par prilika kada se tamo išlo na praksu, uz glavnu sestru Dobrović mogli su i praktično naučiti ponešto. Daj Bože da se preseli škola, pa da i ove generacije što završavaju mogu barem godinu-dvije imati kvalitetnu praksu.

2
0
G Guest_99404
19.07.2017. 23:21

U cemu je problem ovdje? Zasto ne zele da SE skoluju u Podgorici?? Pa vaznije JE da dobiju kvalitetnu obuku nego mjesto!!! OVO JE neprihvatljivo da dio fakulteta SE ovako ponasa!!!

2
0
N Niknik
19.07.2017. 22:43

Nekate mustre, śe'te đe ste.

0
0
n neso
19.07.2017. 21:35

Medicinske sestre nosegolem teret. Da bi se osposobile, treba ta struka da se osposobljava na KLINICI, tu je i Medicinski fakultet, kadar, pa Vovodićka je u debelom pravu. Ne improvizujmo struku, ne politizujmo na štetu struke.

5
7
a ana
19.07.2017. 22:42

Ocemo li i ave tehnicke skole preseliti na tehnicke fakultete.

4
1
c cetinje10
19.07.2017. 21:25

Postovani ma da radite dje vam se kaze,a ne da vi komandujete,da vam se u mjestu vaseg boravka,premjesti skola,,da vam je blizu na prag od kuce,a nije vas briga studenata ,njihovih porodica koje nemaju od cega da placaju stanove i ostakle izdatke,,na zapadu ljudi na posao putuju poa par sati,,a vi se bunite,,SRAMOTA

3
6
P Potez očajnika
19.07.2017. 21:20

Ovo sad Vojvodićka vuče sve koje može za rukav da bi dobila podršku.. Baš su se oni sami javili. E goro draga stvarno si crna kad nam se čak i "stručna udruženja" ne bave strukom nego su ucijenjena politikom,ovog puta sa UCG ..

10
4
a anonimni
19.07.2017. 18:44

Gdje li je Nada Rondovic zavrsila medicinsku skolu, kada je na takvom nivou da moze da procijeni kvalitet nastave na visokoskolskoj ustanovi?

12
4