Društvo

Drama na Luštici: Vojnike spasili iz vatrenog obruča

Pripadnici DVD Krtoli sa kolegama iz bokeljskih opština i dobrovoljcima uspjeli su danas da od vatrene stihije spasu dvije crkve u Zabrđu. Dramatično je bilo i na Obosniku. „Er traktor“ MUP-a je u poslednji trenutak ugasio vatru koja je okružila pripadnike VCG koji su branili od vatre repetitore i vojni radar na najvećem vrhu Luštičkog poluostrva, javlja Radio Tivat.
Drama na Luštici: Vojnike spasili iz vatrenog obruča
Portal AnalitikaIzvor

Nekoliko stražara koji se zateklo na Obosniku i vojnike uhvatila je panika kad su ih okružili plamenovi vatre, a oni ostali bez zaliha vode. Međutim, ubrzo je stigla pomoć. Pripadnik DVD Krtoli Zoran Bogetić stigao je sa cisternom vode, a stigla je i cisterna vode hercegnovske Službe zaštite i spašavanja. U poslednjem trenutku portivpožarni avion je na vatru koja je zahvatila radar izručio spasonosni tovar vode. U kakvoj opasnosti su bili, svjedoči činjenica da je na području Obosnika velika količina nafte koja koristi za napajanje agregata brojnih TV i radio kuća, kao i raznih institucija.

„Najkritičnije je na skretanju od Zabrđa do puta za Obosnik. Tamo čitav dan dejstvuju avioni, a vatru gasimo bez prestanka da se ne bi primakla kućama Mendegaja“, ističe predsjednik DVD Krtoli, Stefan Kostić. On kaže da se borba sa vatrom vodi na čitavom području Luštice, a posebno prema selima Mardare i Brguli gdje se u gašenje požara uključilo i DVD iz Perasta. Sa vremena na vrijeme vjetar je raspirivao manje požare na području Topliša, u blizini Plavog horizonta i plaže Movida koje su vatrogasci u najkraće vrijeme gasili.

Vatrogasci ističu da je stanje na požarištima mnogo bolje, da je zagađenost vazduha od dima manja i da stanovnici i turisti nemaju razloga za brigu.

Pomoć vaatrogascima obezbjeđuju brojne firme i investitori. Zanimljivo je da su Porto Montenegro i hotel „La roš“ u Tivtu obezbijedili smještaj za devet članova posade ukrajinskog „Antonova“ koji danas polijeće sa tivatskog aerodroma svakih 40-tak minuta.

Smještaj za letačko osoblje ponudila je i Luštica Development. Oni finansiraju nabavku 30 specijalnih čizama za vatrogasce, građevinskih cipela i kačketa. U toku je i nabavka crijeva i mlaznica za DVD Krtoli čiji pripadnici gase požar u Zabrđu. U ovoj kompaniji u toku je prikupljanje donacija da se kupi još specijalnih cipela i 100 majica za DVD Krtoli. (Radio Tivat)

Portal Analitika