Abiznis

Marković sa direktorima uprava: Reprogramom poreskog duga do 10 miliona eura u budžetu

Naplata budžetskih prihoda ide odličnom dinamikom, prihodi su za više miliona eura veći kako od planiranih za ovu tako i od ostvarenih prošle godine, što je rezultat predanog rada nadležnih službi na terenu ali i novih zakonskih rješenja, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i direktora Uprave carina Vladana Jokovića, Poreske uprave Miomira M. Mugoše i Uprave za inspekcijske poslove Alije Košute i njihovih pomoćnika.
Marković sa direktorima uprava: Reprogramom poreskog duga do 10 miliona eura u budžetu
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno Portalu Analitika iz Kabineta predsjednika Vlade, na redovnom mjesečnom sastanku posebno je istaknut i pohvaljen podatak da je kroz primjenu Zakona o reprogramu poreskog duga uplaćeno oko 10,2 miliona eura. Konstatovano je da većina ispunjava svoje obaveze preuzete kroz ovaj program, ali i naglašeno da će svi oni koji budu kršili dogovorene obaveze biti blokirani.

S druge strane, govoreći o lokalnim samoupravama, na sastanku je konstatovana njihova nedovoljna poreska disciplina i razgovarano o modelima koji bi ih podstakli na kvalitetnije izvršavanje obaveza prema državi.

1907markovic- Još jedan značajan rezultat jeste da je, nakon inspekcijskog nadzora, za skoro 5.000 osoba obezbijeđeno da ih poslodavci prijave na penzijsko i zdravstveno osiguranje. Ovaj rezultat je ocijenjen pozitivnim, ali je konstatovana potreba daljeg smanjenja neformalne radne snage. Predsjednik Marković je pohvalio menadžment i zaposlene u trima upravama, ocjenjujući da rade na odgovoran i posvećen način, u okvirima zakonskih mogućnosti. Ponovljena je potreba daljeg unaprjeđenja zakonodavnog okvira, ali i dogovoreno da se obezbijedi snažnija koordinacija sa policijom, tužilaštvom i sudovima. Takođe, naglašena je neophodnost tješnje saradnje sa lokalnim organima, u prvom redu komunalnom policijom - ističe se u saopštenju.

Zajednički je konstatovano da postoji prostor za ostvarivanje boljih rezultata za šta je važan snažniji obračun sa neformalnom ekonomijom, te pronalaženje odgovora na sistemske probleme. Predsjednik Marković je posebno naglasio važnost efikasnijeg i odgovornijeg rada zaposlenih u cjelokupnoj javnoj upravi, a posebno visokog rukovodnog kadra u ministarstvima.

Portal Analitika