Svijet

Europol: Više od pet hiljada kriminalnih grupa pod istragom

Više od pet hiljada grupa za organizovani kriminal u svim članicama Evropske unije nalazi se pod istragom, navodi se u izvještaju Evropola.
Europol: Više od pet hiljada kriminalnih grupa pod istragom
Portal AnalitikaIzvor

Istrage su naglasile značaj mafija koje govore ruskim i turskim jezikom, uspon albanskih bosova u trgovini marihuanom i drugim poljima, opasnost manje poznatih grupa na međunarodnom nivou, širenje bajkerskih bandi širom severne Evrope i aktivnost vijetnamskih bandi pretežno u istočnoj Evropi.

Mnoge kriminalne grupe, kako se navodi, "prljaju" legalnu ekonomiju, pranjem novca, što utiče na ekonomski i društveni život u djelovima određene zemlje.

Evropski parlament odobrio je dokumenta koja za cilj imaju da osujete, uspore ili okončaju rad mafije. Ali ta dokumenta, uprkos što su odobrena od Parlamenta, "stoje u fioci" zbog otpora nekoliko država članica.

Mafije i kriminalne organizacije traže "meke" jurisdikcije, gdje iskorišćavaju zemlje koje nemaju oštre standarde i gdje istrage nisu rigorozne, navodi "Observer".

"Strategija italijanskih mafija koje rade u inostranstvu je da budu neupadljive", navodi Evropol u izvještaju.

Istraživači Unuverziteta u Torinu su naveli da klanovi imaju tri osnovne rute za migracije.

Govoreći o bjeguncima, koji generalno ne mogu da pobjegnu, ukazali su da su njima potrebne posebne lokalne "usluge", kao što je bilo moguće vidjeti na primjerima poslije napada u Francuskoj i Njemačkoj.

Druga ruta prati najbolje uslove za krijumčarenje, prvenstveno droge, kao u Španiji, Holandiji i istočnoj Evropi, a treća, navode istraživači, je ulaganje u legalnu ekonomiju.

Mina

Portal Analitika