Region

Kakve benefite ima Dubrovnik od Igre prijestola

Zahvaljujući snimanju serije "Igre prijestola" u Dubrovniku, Dubrovačku županiju je od 2012. do 2015. posjetilo 244,415 turista više.
Kakve benefite ima Dubrovnik od Igre prijestola
Portal AnalitikaIzvor

Oni su potrošili 126 miliona eura, pokazuje rad istraživača zagrebačkog Ekonomskog instituta.

U radu "Efekti filmske industrije na turizam: Igra prijestola i Dubrovnik" istraživači EIZ-a evaluirali su učinak snimanja serijala "Igra prijestola" na turističke rezultate u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. 

U radu zaključuju da je snimanje te serije u Dubrovniku imalo izrazito pozitivne efekte na turističke rezultate. Po njima, samo zbog snimanja te serije, Dubrovačko-neretvansku županiju je u periodu od 2012. do 2015. svake godine posjetilo u prosjeku 60 hiljada turista više. Kumulativno, tokom cijelog analiziranog perioda, Dubrovačko-neretvansku županiju zbog snimanja "Igre prijestola" u Dubrovniku posjetilo 244.415 turista više, a oni su ostvarili gotovo milion i po više noćenja. 

Pritom su potrošili ukupno 126 miliona eura. Jedan od najpopularnijih serijala na svijetu, "Igra prijestola" u Dubrovniku se počeo snimati 2011. godine. 

Dubrovnik je pri tome izabran kao lokacija za izmišljeni glavni grad 7 kraljevstva koji se učestalo pojavljuje u serijalu. Bogata i izuzetno očuvana dubrovačka kulturna i arhitektonska baština sjajno se uklopila u srednjovjekovni kontekst serije, zbog čega se snimke dubrovačkih gradskih zidina, Lovrijenca i Lokruma često pojavljuju u serijalu. Ove snimke, ističu naučnici EIZ-a, ostavile su snažan utisak na gledaoce serijala, podižući globalnu prepoznatljivost Dubrovnika i podstičući potražnju za turističkim posjetama tom gradu.

Portal Analitika