Protokol

Dan državnosti Vujanoviću čestitali Tramp, kineski predsjednik, marokanski kralj...

Povodom 13. Jula, dana državnosti Crne Gore, i dalje pristižu čestitke predsjednika država i visokih zvaničnika upućene predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.
Dan državnosti Vujanoviću čestitali Tramp, kineski predsjednik, marokanski kralj...
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je u čestitci naveo da  upućuje najbolje želje Vujanoviću i građanima Crne Gore.

-U 11 godina od sticanja nezavisnosti Crna Gora je učinila ogroman napredak u izgradnji demokratskih institucija koje podržavaju vrijednosti evroatlanske zajednice. Sjedinjene Države visoko poštuju doprinos Crne Gore transatlanskim i regionalnim bezbjednosnim iniciajtivama, uključujući Afganistan, gdje crnogorski vojnici nastavljaju da stoje rame uz rame sa američkim. Pozdravljamo kontinuitet vašeg partnerstva i doprinosa evropskoj bezbjednosti kao najnovija NATO saveznica. Ciljevi postizanja bezbjednosti koje dijelimo, mir i sloboda, će formirati temelj za naše još snažnije partnerstvo u godinama koje dolaze.“- istakao je Tramp

Predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping je u ime kineskog naroda i u svoje lično ime prijateljskom narodu Crne Gore uputio srdačne čestitke i najbolje želje.

-Posljednjih godina odnosi između Narodne Republike Kine i Crne Gore se dobro razvijaju. Intenzivne su razmjene na visokom nivou dvaju zemalja, solidno je  političko povjerenje, plodonosna je saradnja u različitim oblastima. Obraćam veliku pažnju na razvoj odnosa Narodne Republike Kine i Crne Gore. Želim da zajedno sa Vama promovišem dalji svestrani razvoj prijateljskih i srdačnih odnosa dvaju zemalja sa ciljem da bude od koristi oba naroda. Želim prosperitet i puno uspjeha Vašoj zemlji i blagostanje i zdravlje vašim narodima.“- naveo je kineski predsjednik. 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutjereš uputio je najtoplije čestitke Vladi i narodu Crne Gore.

-Živimo vrijeme velikih obećanja, ali i duboke nesigurnosti. Započeo sam godinu upućivanjem širom svijeta apela za mir. Sve za što se borimo kao ljudska porodica – dostojanstvo i pravda, napredak i prosperitet – zavisi od mira. Ove vrijednosti su neizbrisivo zapisane u Povelju UN i one nas povezuju. Slaveći vašu zelju, takođe vidim kako u vremenu rastućih podjela širom svijeta obilje različitosti UN osnažuje naš zajednički rad i afirmiše našu zajedničku humanost. Dok slavite ovaj uzvišeni datum, računam na aktivno učešće vaše zemlje i doprinos izgradnji snažnijih UN, kao i u zajedničkim naporima da se obezbjedi mir, razvoj i ljudska prava za sve.“- piše u njegovoj čestitci. 

Čestitke su takođe uputili predsjednik Italijanske Republike Serđo Matarela, predsjednik Albanije Bujar Nišani, predsjednik Slovačke Republike Andrej Kiska, predsjednik Poljske Andžej Duda, predsjednik Egipta Abel fatah El-sisi, predsjednik Jermenije Serž Sargsjan, kralj Maroka Mohamed VI i predsjednica Švajcarske Konfederacije Doris Leuthard.

 

Portal Analitika