Kultura

KotorArt DBDM: "Poljska u srcu" za čuvare Boke

Koncert „Poljska u srcu“ na kome je solista bio pijanista Lukaš Krupinjski, a pratio ga je Festivalski orkestar KotorArta pod vođstvom dirigenta Bartoša Žurakovskog, priređen je sinoć u prepunoj sali Crkve Svetog Duha u Kotoru, u okviru rograma KotorArt XVI Don Brankovih dana muzike.
KotorArt DBDM: "Poljska u srcu" za čuvare Boke
Portal AnalitikaIzvor

Događaju, čiji pokrovitelj je Ambasada Republike Poljske, prisustvovala je ambasadorka Irena Tatažinjska, a posvećen je vatrogascima koji se ovih dana hrabro bore sa vatrenim stihijama širom Boke.

- U trenucima kada je naša lijepa Boka ranjena velikim požarima, ali i kada istih nije pošteđena ni Crna Gora, pa ni cio region, KotorArt i muzičari želimo da večerašnji koncert posvetimo onima koji se nesebično daju da vatrenu stihiju obuzdaju: vatrogascima Kotora, Tivta, Budve, Herceg Novog i cijele Crne Gore, dobrovoljcima i svima koji bdiju da bismo mi mogli bezbrižno da stvaramo umjetnost kojoj je Kotor prirodno stanište. Najmanje što možemo kao umjetnici, muzičari, jeste da vas uz najdublju zahvalnost, makar večeras imamo kao inspiraciju: ovo je muzika čiji ste i vi dio – rečeno je na početku koncerta.

U pratnji FOKA, mladi pijanista Krupinjski izveo je Koncert za klavir u f-molu, broj 2, opus 21 Frederika Šopena, te djela drugih poljskih autora - Serenadu u C-duru Mječislava Karloviča i Staru poljsku svitu Andžeja Panufnjika.

Podsjećamo, zahvaljujći višegodišnjoj izuzetnoj saradnji KotorArta i Ambasade Republike Poljske, publika je na Don Brankovim danima muzike bila u prilici da samo prošle godine u Kotoru čuje čuvengo kompozitora i dirigenta Kšištofa Pendereckog.

Foto: KotorArt/D.Miljanić

Portal Analitika