Kultura

Grad teatar: Dimić na Trgu pjesnika

Književni program ovogodišnjeg Grad teatra biće večeras nastavljen gostovanjem Ivane Dimić na Trgu pjesnika od 21 čas.
Grad teatar: Dimić na Trgu pjesnika
Portal AnalitikaIzvor

Ona će i pred budvanskom publikom predstaviti svoj roman „Arzamas“, za koji je dobila NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2016. godini, a razgovor sa njom vodiće prof. mr Božena Jelušić.

- Pripovijedanje u „Arzamasu“ teče smenom dramskih, dijaloških i prozno-esejističkih pasaža. Dok se u dramskoj kolokvijalnoj formi i njoj imanentnoj graničnoj situaciji predočava sva složenost ljubavi dva bliska, a tako različita bića, od kojih je jedno u zenitu a drugo na kraju života, u proznim, katkad ispovjednim a katkad poetskim, kontemplativnim, fikcionalnim fragmentima, promišljaju se ključna egzistencijalna pitanja, u misaono i simbolički posrednoj vezi sa glavnom pričom – navodi se u obrazloženju žirija za ovog priznanja.

Ivana Dimić, rođena je 1957. u Beogradu i diplomirala je dramaturgiju. Bavi se pisanjem kratkih priča, drama, dramatizacija, TV scenarija, prevođenjem, kao i dramaturškim radom u beogradskim pozorištima. Član je Srpskog književnog društva od 2001. i ima status istaknutog umjetnika od 2005. godine. Obavljala je funkcije pomoćnika ministra za kulturu, direktorice Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i direktorice Ateljea 212. Živi i radi u Beogradu.

Portal Analitika