Crna hronika

Martinović: Treba očekivati da Stanković danas donese odluku

Advokat Nikola Martinović izjavio je da treba očekivati da Vrhovni državni tužilac, Ivica Stankovića već tokom dana donese odluku povodom zahtjeva advokata odbrane u slučaju ''pokušaj terorizma'', za izuzeće Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.
Martinović: Treba očekivati da Stanković danas donese odluku
Portal AnalitikaIzvor

''Kada je u pitanju izuzeće, onda zakon ne poznaje i ne pravi bilo kakvo ograničenej po pitanju prava kada možete zahtijevati isto bilo kojeg sudije ili tužioca, možete to da radite uvijek i sud kada primi takav zahtjev mora obustaviti rad i čekatu odluku'', kazao je Martinović za Prvu TV.

Kako je Martinović kazao, advokati su imali zakonsko pravo da traže izuzeće odmah na početku glavnog pretresa, a dosadašnja sudska praksa pokazuje da su male šanse da VDT prihvati zahtjev odbrane.

''Takva situacija se dešava u ispod 10 odsto slučajeva. Tome govori i činjenica da je sam zahtjev sam po sebi malo problematičan jer je traženo da se isključe svi tužioci iz Specijalnog državnog tužilaštva. Vi morate poimenovati sve u zahtjevu i obrazložiti za svakoga pojedinačno zašto tražite izuzeće. Takođe ako VDT usvoji predlog morao bi da imenuje nekog iz drugih tuzilastava koji bi preuzeo vodjenje ovog postupka'', kazao je Martinović.

Martinović je objasnio VDT mora po hitnom postupku postupiti ali zakon ne precizira koliko je to tačno vrijeme.

''To je hitan postupak ali vjerujem da će Stanvkoić odlučiti u toku dana, jer je i on informisan da termini suđenja ostaju. Smatram da će nakon odluke vratiti predmet sudu'', istakao je Martinović.

On smatra da u ovom postupku odbrana ima više povjerenje u VDT-a nego u SDT-a to je opravdano jer je Stanković donio dva obavezujuća upustva, jedan za Mandića i Kneževića kao i drugi Medojevića. 

''To doduše dva različita slučaja ali iz istog političkog miljea. Pravnički kruogvi u Crnoj Gori nemaju dilemu da je VDT imao pravo da donese takvu odluku, što mu zakon daje ali otvara se polemika zašto je takvo upustvo donijeti samo kada su ova tri okrivljena a Čađenović je i dalje u pritvoru. To je moram priznati vrlo neobično i teško da na prvi pogled sa ovoliko informacija koliko imamo da neko ko je vozač bude zatvoren a nalogodavac da šeta slobodan'', naveo je Martinović.

Povodom jučerašnjeg objavljivanja prepise advokata Gorana Rodića i njegovih klijenata, Martinović smatra da je to bio vid ''samoodbrane'' Specijalnog državnog tužioca.

''Ne smijemo zaboraviti da u Crnoj Gori ne postoji samo Specijalno državno tužilaštvo, već i druga tužilaštva. I da su oni zajedno sa sudovima i advokaturom stubovi pravde. Nevjerovatno je da u Crnoj Gori možete da iznesete toliko vulgarnih opservacija na račun bilo kojeg učesnika. Vi to ne smijete u sudnici, za razliku od raznih medija u kojima je izgleda sve dozvoljeno. Vjerujem da je SDT imao potrebu da objavi razgovore. Slažem se sa komorom da nije bilo potrebe da se iznesu ti razgovori ali smatram da je on to uradio kao jedan vid potrebe da se odbrani. Radi se o osobi koja je izabrana sa visokim procesom u skupštini i o činjenici da na dan njegovog odabira sve vulgarne stvari koje mu sada pakuju tada nisu ni pominjali. Po nekom etičkom kodeksu ili kažite sada ili ćutite zauvijek. Ako to tada nisu rekli onda...'', istakao je Matinović.

Martinović smatra da je proces već ''ukaljan'' miješanjem raznih politizovanih govora iz privatnih života pojedinih aktera i da ti detalji uopšte nisu vezani za optužnicu koja se sprovodi. 

''Samim tim te stvari ne bi trebale da se iznose naročito ne sad. Ponavljam ako se nisu iznosile na početku kada je SDT biran potpuno je nečasno iznositi ih sad i javnost dovoditi u zabludu sa nekim činjenicama koje uopšte nisu vezane za postupak. Smatram da se ta praksa ne smije nastaviti u sudnici tokom pretresa iako sam siguran da će biti više pokušaja političkih govora'', zaključio je Martinović

Portal Analitika