Sci/Tech

Američka mornarica ima novo oružje protiv dronova, moćni laser

Američka mornarica ima mnogo različitog oružja visoke tehnologije, a u svoj arsenal je dodala još jedno, moćni laser koji uništava dronove.
Američka mornarica ima novo oružje protiv dronova, moćni laser
Portal AnalitikaIzvor

Prijetnja od dronova (UAV) je sve veća, pa je mornarica potražila efikasno rješenje. To je novi laser, koji s lakoćom obara neželjene letjelice. Oružje nazvano Laser Weapon System (LaWS) je u suštini tihi top koji  ruši dronove.

USS Ponce je prvi brod koji će koristiti LaWS sistem, a koji funkcioniše kao i ostali laseri. On metu pogađa velikom količinom fotona. Laser je tih i nevidljiv te zagrijava dron na temperaturu veću od 1.000 stepeni Celzija, zbog čega se on zapali i padne.

Osim dronova, laser je izuzetno efikasan i protiv čamaca. Mornarica radi na novoj generaciji lasera koji će moći obarati i projektile.

Cijeli sistem košta 40 miliona dolara.

klix.ba

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.