Društvo

Juventas: Ministarstvo zdravlja da riješi problem lista čekanja za opijatske zavisnike

Nevladina organizacija (NVO) Juventas apelovala je na Ministarstvo zdravlja da hitno reaguje povodom formiranja liste čekanja za početak liječenja opijatskih zavisnika na metadonskom supstitucionom programu u Domu zdravlja Podgorica.
Juventas: Ministarstvo zdravlja da riješi problem lista čekanja za opijatske zavisnike
Portal AnalitikaIzvor

Programska direktorka Juventasa, Tijana Žegura, kazala je da je nedopustivo formiranje lista za pacijente koji su pogođeni bolestima zavisnosti, napominjući da je lista čekanja postojala i ranije, ali je, kako je rekla, ukinuta uvođenjem buprenorfinske terapije u Crnoj Gori.

„Apelujemo na Ministarstvo zdravlja da hitno reaguje na rješavanju nastale situacije, posebno na ukidanju liste čekanja u Domu zdravlja Podgorica, tako što će se obezbijediti povećanje kapaciteta Metadonskog centra i da se konačno riješi praksa u liječenju buprenorfinom“, saopštila je Žegura u saopštenju.

Ona je objasnila da je NVO Juventas, prošle sedmice, u kontaktu sa Metadonskim centrom u Podgorici zakazala pregled pacijenta koji je obolio od bolesti zavisnosti, ali je on vraćen sa, kako je kazala, obrazloženjem da su kapaciteti programa puni.

„U subotu su klijenti NVO Juventas, koji su upućeni na pregled kod ordinirajućeg psihijatra odgovornog za sprovođenje metadonske supstitucije u Domu zdravlja Podgorica, vraćeni sa obrazloženjem da su kapaciteti ovog programa puni, te da pacijenti mogu dolaziti svake subote u nadi da će neko prekinuti ili završiti tretman i da će možda zauzeti njegovo mjesto“, pojasnila je Žegura.

NVO Juventas, kako je kazala, posljednje tri godine upozorava da je potrebno ojačati kapacitete Doma zdravlja Podgorica i proširiti metadonski supstitucioni program, koji je ograničen na 50 pacijenata.

„Kako bilo ko od nas radi može da radi na polju podrške i liječenja osoba koje su zavisne od opijata, kad je očigledno da država nije spremna da omogući zakonom propisanu zdravstvenu zaštitu u ovom domenu“, upitala je Žegura.

Prema njenim riječima, nelogično je da Metadonski centar bude ograničen na 50 pacijenata, koji obuhvataju i pacijente na programu liječenje i one koji su samo na detoksikaciji u trajanju od 21 dan, posebno ako se, kako je istakla, uzme u obzir da u Podgorici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima preko 250 hiljada zdravstvenih knjižica.

„Ovo su kapaciteti i drugih centara za suspstitucionu terapiju u državi, koji su za neke manje opštine i dovoljni, ali svakako nisu za Podgoricu za koju je, u 2012. godini, procijenjeno da živi najmanje hiljadu opijatskih zavisnika koji drogue uzimaju injektiranjem, dok novijih podataka nema“, rekla je Žegura.

Ona je rekla da se pacijenti žale da im u dovoljnoj mjeri nije dostupna psihijatrijska ni psihološka podrška.

„Psihološka podrška u okviru ovog tretmana uopšte ne postoji, dok odgovorni psihijatar za metadonsku supstituciju ordinira samo dva sata sedmično subotom, kada vrši testiranje na prisustvo psihoaktivnih supstanci kod pacijenata koji su već na liječenju, ali i prijem novih pacijenata“, upozorila je Žegura.

Ona je istakla da su pacijenti primorani da zakazuju preglede kod drugih specijalista psihijatrije u Domu zdravlja Podgorica, napominjući da i tada nastaje problem, jer, kako je kazala, neki psihijatri, ne žele da rade sa osobama zavisnim od opijata.

Ona je ukazala i na problem pacijenata na buprenorfinskoj terapiji, kojima je, kako je rekla, najavljen ponovni transfer sa primarnog na tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

„Juče je nekoliko desetina pacijenata čekalo ispred Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), gdje im je rečeno da oni nijesu obaviješteni o novom upustvu Ministarstva zdravlja, te da u Klinici nema terapije“, pojasnila je Žegura.

Situacija je tokom dana, kako je kazala, riješena  tako što je dio pacijenata nastavio da  prima terapiju na primarnom, a dio na tercijarnom nivou, ali su kako je pojasnila, pacijenti, od zapošljenih u Domu zdravlja Podgorica informisani da danas opet moraju poći po terapiju u KCCG.

„Sve ovo itekako utiče na uspjeh liječenja pacijenata, pa nikako nijesu jasni postupci zdravstvenih ustanova, koji direktno utiču na to da se zapitamo da li je u ovom slučaju zdravlje pacijenata u prvom planu, ili se iza svega kriju neki drugi motivi“, ocijenila je Žegura.

Portal Analitika