Crna hronika

Odgođeno suđenje: Odbrana traži izuzeće Katnića

U Višem sudu u Podgorici, odođeno je suđenje liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije i za terorizam u pokušaju. Na samom početku suđenja, advokat optuženih Miroje Jovanović je zatražio hitnu odluku o izuzeću Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i svih tužilaca iz specijalnog tužilaštva, zbog jučerašnje objave, kako je rekao, privatnih razgovora advokata Gorana Rodića i njegovih klijenata.
Odgođeno suđenje: Odbrana traži izuzeće Katnića
Portal AnalitikaIzvor

''Htio bih da naglasim da je juče Specijalni državni tužilac prekoračio sve granice i objavio privatne razgovore ne samo branilaca u ovom predmetu nego i međusobnu komunikaciju advokata. Imajući u vidu preporuke Savjeta Evrope gdje je pravo na povjerljiv odnos posebno zagarantovano pravo - dakle ovdje se otišlo korak dalje. Ovdje je ugrožena komunikacija između advokata i svog klijenta. Ovo je skandalozno i nikada se nije desilo, a o skandaloznom postupku govore i jučerašnje kolegijalne reakcije'', kazao je Jovanović.

On je dodao da zbog prekoračenja nadležnosti SDT-a traži hitnu odluku Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića o izuzeću Katnića iz postupka.

''Mi smo podnijeli zahtjev da se izuzme i Glavni specijalni tužilac i državni tužilac. Jasno je da Glavni specijalni tužilac i državni tužilac iz SDT-a moraju obustaviti rad. Ne željeći da bježimo iz ovog postupka zamolio bih VDT-a da donese odluku'', kazao je Jovanović. Jovanović je branilac optuženih Andrije Mandića i Milana Kneževića.

Očekuje se da bi VDT tokom dana mogao da se izjasni o zahtjevu advokata. 

Uoči početka suđenja lideri Fronta Mandić i Knežević su ponovili da se nadaju oslobađajućoj presudi.

"Mi smo već danas pobjednici. Uvjereni smo da ce sloboda zakucati na naša vrata prije nego što bude ova presuda", kazao je Knežević, dok je Mandić ponovio da se radi o montiranom procesu.

Za "suđenje vijeka", kako se naziva ovaj proces, obezbijeđen je TV signal, a proces  direktno prenose i TVCG, TV Vijesti i Prva TV.
Suđenje će biti javno prenošeno,  jer su se svi učesnici u postupku saglasili da suđenje treba da bude javno. Na suđenje su došli Mandić i Knežević, advokati kao i specijalni tužilac Milivoje Katnić. 

Optužnicom Specijalnog tužilaštva, osim Mandića i Kneževića, Mandićevog vozača Mihaila Čađenovića, obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Edvard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Aktom Tužilaštva na čelu kriminalne organizacije bila su dvojica ruskih obavještajaca Eduard Šišmakov (Širokov) i Vladimir Popov. Prema nalazima istrage, Šišmakov i Popov oformili su grupe na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije s ciljem „vršenja neodređenog broja krivičnih djela terorizam“ i krivičnih djela ,,ubistvo najviših predstavnika Crne Gore“. Zadatak grupe bio je da se Crna Gora trajno destabilizuje i nasilno preuzme vlast. Aktom Tužilaštva obuhvaćeni su i lideri Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića, koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije.

Postupak protiv Ananija Nikića, prevodioca DF-a, koji se sumnjiči se da je imao značajnu ulogu u grupi koja je planirala da zauzme Skupštinu i nasilno preuzmu tu instituciju, vodi se posebno. Na spisku optuženih je i Mandićev vozač, Mihailo Čađenović  koji se tereti da je bio dio logističke mreže i on je od 7. februara u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Za vrbovanje članova kriminalne organizacije bili su zaduženi srpski državljani Predrag Bogićević i Nemanja Ristić, koji su, rema optužnici, trebali da organizuju dolazak na protestno okupljanje DF-a i da zajedno sa političarima te partije okupljenim na mitingu izazovu sukobe sa službenicima Uprave policije i nasilno uđu u Skupštinu, gdje bi ostali najmanje 48 sati i proglasili izbornu pobjedu DF-a i drugih opozicionih partija.

Specijalno tužilaštvo tražilo je od kolega iz Srbije njihovo izručenje, ali su molbe crnogorskih vlasti zvanično odbijene. Mirko Velimirović uslovno je osuđen, dok je Aleksandru Sinđeliću dodijeljen status svjedoka saradnika.

Sporazume sa Tužilaštvom potpisali su Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Aleksandar Čurović, Dejan Stanojević i Ivica Matić. Oni su pristali da provedu po pet mjeseci u zatvoru. Srpski državljani Aleksandar Aleksić, Miloš Aćimović i Perica Andrić 17. februara su u sudnici Višeg suda priznali da su bili dio kriminalne organizacije. Prema njihovim iskazima, plan je bio da nasilno uđu u zgradu Skupštine i čekaju dalja naređenja ukoliko Demokratski front izgubi na parlamentarnim izborima. Oni su osuđeni na po pet mjeseci zatvora zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.

Dvojici ruskih obavještajaca se sudi u odsustvu. Prema planu, predsjednice Specijalnog sudskog vijeća Suzane Mugoše, glavni pretres će se održati danas, sjutra. i 21 .jula.

Advokati Andrije Mandića i Milana Kneževića ranije su poručili da je optužnica politička i da je iskaz svjedoka saradnika u postupku Saše Sinđelića lažan.

 

Portal Analitika