Svijet

Propao pokušaj republikanaca u Senatu da zamijene Obamaker

Američki Republikanci ponovo su blokirali izmjenu reforme zdravstvenog sistema zbog nesuglasica unutar vladajuće većine. To predstavlja još jedan udarac za predsjednika Donalda Trampa, koji je tokom kampanje obećao tu reformu.
Propao pokušaj republikanaca u Senatu da zamijene Obamaker
Portal AnalitikaIzvor

Još dvoje američkih republikanskih predstavnika usprotivilo se u utorak stranačkom predlogu koji bi trebalo da zamijeni Obamaker, što znači da zakon u predloženom obliku ne može da prođe u Kongresu.

"Nažalost, sada je sasvim jasno da pokušaj ukidanja i zamjene propalog Obamakera neće proći", rekao je vođa senatske većine Mič Mekkonel.

Nakon što republikanski zakon nije prošao, predsjednik Donald Tramp ponovo je pozvao svoje stranačke kolege da ukinu Obamaker i rade na predlogu koji bi dobio podršku demokrata.

"Republikanci bi trebalo odmah da ukinu propali Obamaker i da rade na novom planu zdravstvenog osiguranja od nule. Demokrate će nam se priključiti", napisao je Tramp u tvitu.

Dvoje senatskih konzervativaca objavilo je samo nekoliko sati ranije da neće podržati najnoviju verziju predloga kojim bi se zamijenio zakon o zdravstvenom osiguranju bivšeg predsjednika Baraka Obame iz 2010.

Nakon što su se senatori Majk Li i Džeri Moran priključili Suzan Kolins i Rendu Polu, uz već postojeće protivljenje demokrata, Mekkonel više nema dovoljno glasova da progura republikanski zakon u Senatu sa sto mjesta.

To je posljednji u nizu neuspjeha republikanaca, uprkos tome što imaju većinu i u senatu i u predstavničkom domu Kongresa.

Do njega je došlo sedam godina od obećanja biračima da će ukinuti Obamaker budu li kontrolisali parlament i Bijelu kuću. Ali, ankete pokazuju da javnost želi Obamin zakon više nego republikanske alternative.

Kongresni odbor za proračun izračunao je da bi republikanski zakon doveo do gubitka osiguranja za 18 do 23 miliona ljudi.

Republikanci uporno tvrde da Obamaker košta previše, a demokrate stoje pri tome da neće sarađivati s republikancima na novom zakonu koji bi ukinuo Obamaker, nego samo na tome da se popravi.

N1

Portal Analitika