Društvo

Marković: Stvorićemo uslove da Vladina odluka o VMŠ bude realizovana

Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je da odluka o ostanku Visoke medicinske škole (VMŠ) u Beranama treba da bude izvršena, jer Vlada ne donosi odluke koje se ne poštuju. Ona je istakao da je Vladina odluka zasnovana na zakonima, iako Univerzitet Crne Gore (UCG) ima drugačije mišljenje.
Marković: Stvorićemo uslove da Vladina odluka o VMŠ bude realizovana
Portal AnalitikaIzvor

„Stvorićemo uslove da ta odluka bude realizovana. Nijesam davao do sada izjave u vezi sa tom temom, jer sam htio da dam šansu razumu. Ono što je neprihvatljivo je ocjena da Vlada ugrožava interese i autonomiju UCG.

Ova Vlada je donijela zakone koji u centar pažnje stavljaju upravo Univerzitet i niko ne može reći da ova Vlada ne vodi račina o UCG-u. Nijesu samo konstatovane manjkavosti u školi u Beranama.

Konstatovano je i da Medicinski fakultet u Podgorici nema sve uslove osim za jedan program, a on ima tri programa. Nije logično da se koplja prelamaju na školi u Beranama“, smatra premijer i dodaje da nema mjesta za brigu jer je drugi upisni rok 25. avgusta.

Marković je istakao da se Vladine odluke moraju izvršavati. Odluka o beranskoj školi, kaže on, nije donijeta preko koljena.

„Ključna moja poruka je – sjednimo, razgovarajmo, poštujmo nadležnosti, ako neko misli da je neko pogriješio neka pokrene postupak, ali se odluke moraju izvršavati. Zamislite samo vladu jedne zemlje o čijim će se odlukama arbitrirati, a tu odluku nijesmo donijeli preko koljena.

Lično sam čitao papire, izvještaje, dugo smo razgovarali na Vladi i donijeli tu odluku“, naglasio je predsjednik Vlade i poručio da će Vlada obezbijediti viši nivo obuke u beranskoj školi ukoliko to bude potrebno.

„Ako je potreban viši nivo obuke u Kliničkom centru Crne Gore – obezbijedićemo ga. Vlada će obezbijediti troškove da se ona obavi u Podgorici“, poručio je Marković.

Portal Analitika