Region

Hrvatski ministar odbrane podnio ostavku

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević podnio je ostavku poslije kritika državnog vrha da je vojska trebalo ranije da reaguje u pomoći u gašenju požara. Premijer Hrvatske Andrej Pleković rekao je da ostavku ne prihvata.
Hrvatski ministar odbrane podnio ostavku
Portal AnalitikaIzvor

 

"Nudim mandat na raspolaganje. Premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović mogu odmah da me smijene ukoliko se pokaže da vojne snage nisu na vrijeme i kvalitetno reagovale na požar", kazao je ministar odbrane Damir Krstičević Jutarnjem povodom kritika da je zakazao sistem.

U međuvremenu je Jutarnjem kazao da podnosi neopozivu ostavku.

"Poznato je kako sistem zapovijedanja funkcioniše. Zahtjev za angažman vojske Hrvatske daje glavni vatrogasni zapovjednik, a ja do danas nisam dobio nikakav zahtjev. U ovom trenutku, na terenu je 200 vojnika i još 500 u pripravnosti, a naši vojnici već su 'izginuli' u gašenju", kazao je Krstičević

Premijer Hrvatske Andrej Pleković rekao je da ne prihvata ostavku ministra odbrane.

"Kao predsjednik Vlade Hrvatske ne prihvatam najavljenu ostavku Damira Krstićevića", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Grabar Kitarović: Ostavka neprijvatljiva

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je kritikovala vojsku zbog zakašnjele reakcije u gašenju požara, rekla je da je iznenađena viješću o ostavci ministra odbrane i ocijenila da on ne snosi odgovornost za to što vojska nije bila ranije poslata na požarom ugrožena područja oko Splita.

"Jako sam iznenađena da je ministar Krstičević ponudio ostavku, ona je apsolutno neprihvatljiva. On je odličan ministar i jako dobro radi svoj posao, te ne snosi odgovornost za to što se dogodilo", rekla je Grabar Kitarović za "Jutarnji list".

Dodala je da vojska "ne može sama da izađe na teren, već mora da bude pozvana".

"I u ovoj situaciji odgovornost imaju oni koji su na terenu krivo procijenili situaciju i prekasno pozvali u pomoć vojsku, iako su znali da im je ona sve vrijeme na raspolaganju. Vojska je na kraju krajeva obavila jako dobar posao", rekla je predsjednica.

Izvor: N1

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Portal Analitika