Društvo

Jokić i Ivanović primili izaslanika odbrane Japana

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general potpukovnik Ljubiša Jokić i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović primili su danas na odvojenim sastancima izaslanika odbrane Japana, pukovnika Jošimasu Takija.
Jokić i Ivanović primili izaslanika odbrane Japana
Portal AnalitikaIzvor

General Jokić upoznao je sagovornika sa tekućim procesima u Vojsci Crne Gore koji su usmjereni na vojnu integraciju u NATO i implementaciju dodijeljenih paketa ciljeva sposobnosti u okviru započetog ciklusa NATO procesa odbrambenog planiranja. Poseban osvrt dat je na planove razvoja sposobnosti, kao i na planove i prioritete modernizacije i opremanja Vojske Crne Gore.

Pukovnik Taki je posebno interesovanje iskazao za očekujuće zahtjeve i izazove u ovim procesima, kao i ulogu Crne Gore u regionu nakon prijema u NATO članstvo. Navodeći da je prijem Crne Gore u punoprvno članstvo u NATO jedan od strateških ciljeva spoljne politike Crne Gore, general Jokić je istakao da će Crna Gora ostati posvećena ispunjenju ostala dva cilja, punopravnom članstvu u EU i izgradnji stabilnosti i bezbjednosti u regionu. 

U tom smislu general Jokić je naglasio spremnost Crne Gore da produbi i ojača saradnju sa NATO članicama, partnerskim i susjednim zemljama u regionu. Takođe, general Jokić je naglasio spremnost Crne Gore da podrži evroatlantske aspiracije zemalja regiona i da sa njima podijeli iskustva iz procesa integracije. 

General Jokić i pukovnik Taki konstatovali su da Crna Gora i Japan imaju dobre odnose, sa tendencijom daljeg unapređenja, što bi trebalo da utiče i na uzlazni trend saradnje u oblasti odbrane. General Jokić je izrazio uvjerenje da će se bilateralna vojna saradnja dvije zemlje u narednom periodu produbiti, posebno u domenu razmjene iskustava u obuci, učešća u okviru međunarodnih mirovnih misija, kao i djelovanja u vanrednim i kriznim situacijama.

Generalni direktor Ivanović naglasio je da Ministarstvo odbrane ostaje posvećeno jačanju saradnje u oblasti odbrane sa saveznicima i zemljama partnerima, a uzimajući u obzir status Crne Gore kao 29. punopravne NATO članice. Ivanović je ukazao na prijateljske odnose Crne Gore i Japana, naglašavajući da bi sveukupnoj saradnji znatno doprinijelo potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane. 

Ivanović je istakao da će i pored ostvarenja glavnog spoljno-političkog cilja, Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore nastaviti da ulažu u sveobuhvatnu modernizaciju i opremanje, a kako bi Vojska bila spremna da adekvatno odgovore na savremene bezbjednosne izazove.

Pukovnik Taki čestitao je Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore na ostvarenom uspjehu u domenu evroatlantskih integracija, te izrazio uvjerenje da će Crna Gora i kao punopravna NATO članica nastaviti da doprinosti očuvanju regionalne stabilnosti i međunarodnog mira. Pukovnik Taki je ukazao na spremnost da se u narednom periodu bilateralna saradnja u oblasti odbrane između Crne Gore i Japana dodatno unaprijedi.

 

Portal Analitika