Društvo

Sindikat: Niske i neredovne zarade i loša oprema glavni problemi vatrogasaca

Niske, neujednačene i neredovne zarade, loša oprema i nedovoljan broj zaposlenih pojedinim službama, glavni su problemi sa kojima se suočavaju vatrogasci-spasioci u Crnoj Gori, saopšteno je na konferenciji za novinare Sindikata uprave i pravosuđa.
Sindikat: Niske i neredovne zarade i loša oprema glavni problemi vatrogasaca
Portal AnalitikaIzvor

U okviru tog Sindikata početkom jula je konstituisan Strukovni odbor vatrogasaca - spasilaca Crne Gore, čiji je cilj, između ostalog, poboljšanje materijalnog i društvenog položaja pripadnika te službe.

Kako je saopšteno , zarade vatrogasaca-spasilaca su neujednačene, kreću se od 260 do 440 EUR, prosječna - u koju su uračunati svi dodaci i pripravnost, iznosi oko 400 EUR, a u pojedinim opštinama njihova isplata kasni i po šest mjeseci.

Na konferenciji je istaknuto da je jedan od najvećih problema nedovoljan broj zaposlenih u pojedinim službama, s obzirom na to da ih je, na primjer, u Tivtu 16, u Danilovgradu 12, a u Plužinama svega jedan.

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, Nenad Rakočević je ocijenio da je trenutna situacija javno demantovala nedavnu izjavu direktora Direktorata za vanredne situacije, Mirsada Mulića, o dobrom stanju u službama zaštite. 

"Pitamo ga da li zna kolike su plate tim ljudima, da u pojedinim gradovima nijesu primili po pet-šest plata, zna li da vatrogasci nemaju opreme i ljudstva«, naveo je Rakočević.

Kako je saopšteno,  u Bijelom Polju vatrogascima duguje šest ili sedam plata.

Saopšteno je i da Crna Gora ima oko 600 vatrogasaca, i možda oko 50 do 100 dobrovoljaca

Sa druge strane, Češku na primjer ima sedam hiljada profesionalnih vatrogasaca i 70 hiljada dobrovoljaca.

 

MINA

Portal Analitika