Politika

PzP: Krivična prijava protiv Markovića i drugih lica dostavljena na postupanje SDT-u

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore blagovremeno je reagovalo nakon Krivične prijave koje je funkcioner Pokreta za promjene i Demokratskog fronta Branko Radulović, podnio protiv Duška Markovića, Mila Đukanovića, Dragice Sekulić, Vladimira Kavarića, Darka Konjevića, Ivana Boškovića, Darka Radunovića, Miomira M. Mugoše, Veselina Grbovića i Veselina Pejovića - saopšteno je iz PzP-a.
PzP: Krivična prijava protiv Markovića i drugih lica dostavljena na postupanje SDT-u
Portal AnalitikaIzvor

''Naime, državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu Miljana Radović je pismeno obavjestila Branka Radulovića da je krivičnu prijavu koju je podnio 22.06.2017.godine protiv predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i drugih lica zbog više krivičnih djela, dostavila na postupanje nadležnom Specijalnom državnom tužilaštvu, na osnovu činjenica da se radi o organizovanom kriminalu, visokoj korupciji i pranju novca'', navodi se u saopštenju PzP-a.

Kako se dodaje, Radulović je pozvao Specijalnog državnog tužioca da hitn oreaguje jer je u pitanju pljačka koja se odvija, nanosi ogromne finansijske i materijalne štete po Crnu Goru a koje iznose 9 miliona eura potencijalnog prihoda dnevno. 

''To je ogromna i nenadoknadiva šteta. Radulović je naglasio da GST Milivoju Katniću nije potrebno da formira specijalni istražni tim, potrebno je samo da izvrši analizu i uporedbu Zakona o koncesiji, Odluku Vlade početkom 2015.god. o davanju koncesije na eksploataciju rude crvenih boksita kojom je predsjedavao Milo Đukanović, zatim Ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovina crvenih boksita koji je potpisan 30.09.2015.god. pod brojem 01-706/24 a potpisao ga je tadašnji ministar Dr. Vladimir Kavarić, zatim Odluku Vlade početkom 2017. godine kojom je predsjedavao Duško Marković i Aneks 1 Ugovora o koncesiji za ekploataciju mineralnih sirovina crvenih boksita, a koji su potpisali sadašnja ministarka Dragica Sekulić i Verselin Pejović vlasnik UNIPROMA Nikšić, pa se lako mogu uočiti brojne krivične radnje i protivrječnosti i neusaglašene odluke a sve na štetu Crne Gore i ostvarivanju velikih ličnih koristi'', ističe se u saopštenju.

Kako dalje govore Katnić bi morao pratiti i tokove novca posebno kada je u pitanju plaćanje poreza i izvozne fakture i uočio bi  frapantnu razliku između iznosa poreza koji je trebalo platiti državi i onoga što je učinjeno, kao i čak 40% niža fakturisana vrijednost u odnosu na tržišnu cijenu ruda boksita i to znatno lošijeg kvaliteta.

''Postoje osnovne indicije da se prodaja vrši preko firmi u Singapuru a ne direktno kineskom kupcu kako bi se izvelo ''pranje novca'' i sklonila ogromna finansijska sredstvaa time i smanjio iznos poreza prema državi. Radulović se nudi da sam već ove nedelje da sve potpune informacije i dokumenta kao i stručne asistencije kako bi mogli ovu pljačku što prije zaustaviti. Ukoliko Milivoje Katnić hitno ne reaguje već ove nedelje tada je jasno da on faktički svojim ne djelovanjem postaje dio te kriminogene organizacije i da će snositi posledice i odgovornost zbog svog nečinjenja u novim političkim okolnostima kada Crna Gora postane pravna i demokratska država'', zaključuje se u saopštenju.

Radulović je uputio otvoreni poziv Javnom servisu i drugim medijima  da se organizuje okrugli sto na kojem bi učestvovali svi navedeni akteri kao i drugi poznavaoci ove problematike gdje bi se pred očima javnosti razjasnile sve činjenice.

Portal Analitika