Kultura

Muzički festival Espressivo na Cetinju

Festival umjetničke muzike Espressivo, koji se već 10 godina organizuje na Cetinju, biće održan od 20. jula do 9. avgusta u Vladinom domu i Ministarstvu kulture.
Muzički festival Espressivo na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Festival se deceniju razvijao na konceptu vrhunske interpretacije, umjetničke muzike i stvaranju novih konteksta u kojima se umjetnička muzika može konzumirati. Cilj projekta je realizovati program koji obuhvata raznovrsne segmente muzičkog stvaranja, stvaranje ambijenta za komunikaciju unutar crnogorske muzičke zajednice. Muzički repertoar obuhvata sve segmente muzičke tradicije, od interpretacije stare do nove muzike Crne Gore i regiona.

Festival će u četvrtak, 20. jula u Vladinom domu (svečana sala ''Ivan Crnojević'') u 21 čas otvoriti Simfonijski orkestar Muzičke akademije pod dirigentskom palicom Radovana Papovića. Solisti na koncertu biće Miran Begić (violina), Bojan Martinović (klavir) i Mikhail Bereznitsky (viola).  U nedjelju, 23. jula u Ministarstvu kulture biće upriličen koncert pijaniste Vladimira Viarda, dok će u srijedu 26. jula nastupati Duo Accordiano (Bojana Antović i Julien Paillard). Julski dio programa takođe u prostoru Ministarstrva kulture zaokružiće ruski pijanista Alexei Lubimov (nedjelja 30. jul).

Tri koncerta biće organizovana u avgustu, i to u četvrtak, 3. avgusta kada će nastupiti najbolji studenti Muzičke akademije, zatim u nedelju 6. avgusta Alexander Rudin (violončelo) i Alexey Molchanov (klavir). Espressivo će biti zatvoren u srijedu, 9. avgusta koncertom pijaniste Vladimira Domazetovića. Svi programi će počinjati u 21 čas, a ulaz je besplatan.

Festival Espressivo je programski satkan od visokih umjetničkih dometa i njegov uticaj u posljednjoj deceniji je primjećen na ukupnu klimu crnogorske muzičke scene. Njegov značaj ogleda se i u interakciji između vrhunskih crnogorskih i svjetskih umjetnika koji pored muzičkog iskustva razmjenjuju energiju, ideje i dovodi do novih izvođenja i novih stvaranja.

Pored međunarodnog povezivanja, festival Espressivo je upravo način da se još intezivnije i kvalitetnije pristupi afirmisanju kulture i umjetnosti i upoznavanje ciljnih grupa sa savremenim umjetničkim tokovima.

Festival se organizije pod pokroviteljstvom i podrškom Ministarstva kulture, Univerziteta Crne Gore i Muzičke akademije.

Portal Analitika