Kultura

Muzički festival Espressivo na Cetinju

Festival umjetničke muzike Espressivo, koji se već 10 godina organizuje na Cetinju, biće održan od 20. jula do 9. avgusta u Vladinom domu i Ministarstvu kulture.
Muzički festival Espressivo na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Festival se deceniju razvijao na konceptu vrhunske interpretacije, umjetničke muzike i stvaranju novih konteksta u kojima se umjetnička muzika može konzumirati. Cilj projekta je realizovati program koji obuhvata raznovrsne segmente muzičkog stvaranja, stvaranje ambijenta za komunikaciju unutar crnogorske muzičke zajednice. Muzički repertoar obuhvata sve segmente muzičke tradicije, od interpretacije stare do nove muzike Crne Gore i regiona.

Festival će u četvrtak, 20. jula u Vladinom domu (svečana sala ''Ivan Crnojević'') u 21 čas otvoriti Simfonijski orkestar Muzičke akademije pod dirigentskom palicom Radovana Papovića. Solisti na koncertu biće Miran Begić (violina), Bojan Martinović (klavir) i Mikhail Bereznitsky (viola).  U nedjelju, 23. jula u Ministarstvu kulture biće upriličen koncert pijaniste Vladimira Viarda, dok će u srijedu 26. jula nastupati Duo Accordiano (Bojana Antović i Julien Paillard). Julski dio programa takođe u prostoru Ministarstrva kulture zaokružiće ruski pijanista Alexei Lubimov (nedjelja 30. jul).

Tri koncerta biće organizovana u avgustu, i to u četvrtak, 3. avgusta kada će nastupiti najbolji studenti Muzičke akademije, zatim u nedelju 6. avgusta Alexander Rudin (violončelo) i Alexey Molchanov (klavir). Espressivo će biti zatvoren u srijedu, 9. avgusta koncertom pijaniste Vladimira Domazetovića. Svi programi će počinjati u 21 čas, a ulaz je besplatan.

Festival Espressivo je programski satkan od visokih umjetničkih dometa i njegov uticaj u posljednjoj deceniji je primjećen na ukupnu klimu crnogorske muzičke scene. Njegov značaj ogleda se i u interakciji između vrhunskih crnogorskih i svjetskih umjetnika koji pored muzičkog iskustva razmjenjuju energiju, ideje i dovodi do novih izvođenja i novih stvaranja.

Pored međunarodnog povezivanja, festival Espressivo je upravo način da se još intezivnije i kvalitetnije pristupi afirmisanju kulture i umjetnosti i upoznavanje ciljnih grupa sa savremenim umjetničkim tokovima.

Festival se organizije pod pokroviteljstvom i podrškom Ministarstva kulture, Univerziteta Crne Gore i Muzičke akademije.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
a anna
19.07.2017. 20:26

Jeste, to je Vladana Perović. Vladana je zadnji put nastupala u Crnoj Gori u Kotoru prije 5- 6 godina. Sad ćemo je ponovo vdjeti. Od djevojčice do pravog pijaniste. Ponosna sam na saznanje da je ona postaje veliko ime. Uvijek nsam uživala na njenim nastupimaČestitke i njoj i njenoj porodici za koju znam da je uz nju.

0
0
N NIKO
19.07.2017. 20:09

VLADANA!!!!!..

0
0
2 202 studio
19.07.2017. 19:50

Gdje i kad svira Vladana u Budv?. Ne mogu da nadjerm.

0
0
K KoKo
19.07.2017. 19:40

Je li to Vladana Perović iz Rima?

0
0
B Bojan 2
19.07.2017. 19:03

Kako Bojan Marttinović, kada je obavijest da svira Vladana Perović iz Rima i na Cetinju i u subotu navečer u Budvi

1
1
9 91753
19.07.2017. 19:01

Aaaaa...kako ne...ne svira Bojan već Vladana Perović...eto vam obavještenja po Cetinju i na akademiji

1
0