Abiznis

Fed kaznio BNP Paribas s 246 miliona USD

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), kaznila je francusku banku BNP Paribas s 246 miliona USD, što je najnoviji slučaj u skandalu s valutnim manipulacijama, koji je do sada doveo do milijardi USD kazni na obje strane Atlantika.
Fed kaznio BNP Paribas s 246 miliona USD
Portal AnalitikaIzvor

Američke vlasti su kazale da su trgovci valutama različitih firmi dijelili informacije o ponudama valuta bez adekvatnog nadzora njihovih banaka.

Fed je za sedam banaka povezanima sa skandalom već ranije odredio kazne u iznosu većem od dvije milijarde USD, dok su slučajevi protiv trgovaca u toku, prenosi SEEbiz.

Skandal uključuje banke kao što su Barclays, Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank, švajcarski UBS i JP Morgan Chase, a rezultirao je milijardama kaznama naplaćenih od raznih regulatora koji se odnose na manipulisanje kursevima valuta.

BNP Paribas je u maju objavio da će regulatorima platiti 350 miliona USD kako bi razriješio spor povezan s nadzorom njegovog globalnog deviznog poslovanja.

"BNP Paribas duboko žali zbog lošeg ponašanja u prošlosti koje je predstavljalo jasno kršenje visokih standarda na kojima grupa posluje", navodi se u saopštenju banke objavljenoj u ponedjeljak nakon nagodbe s Fed-om.

Bivši trgovac BNP Paribasa Jason Katz u januaru je priznao krivicu kao prva osoba koja je to učinila, za kršenje američkih zakona. Trojica bivših trgovaca iz Londona u ponedjeljak su se izjasnili da nijesu krivi po optužbama da su se udružili u cilju podizanja cijena na valutnom tržištu.

Slučaj, koji se odnosi na radnje koje su se dogodile između 2007. i 2013. godine, vodi se na sudu u Nujorku.

Portal Analitika