Društvo

Buenos Ajres: Potpisan Memorandum o saradnji

Dana 13. jula 2017. godine, u Ambasadi Crne Gore u Republici Argentini, potpisan je Memorandum o saradnji između Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore – Uprave za dijasporu i Centra za istraživanje latinoameričkih migacija, sa sjedištem u Buenos Ajresu.
Buenos Ajres:  Potpisan Memorandum o saradnji
Portal AnalitikaIzvor

Budući da Centar posjeduje najveću bazu podataka o migratornim tokovima iz Crne Gore u Republiku Argentinu, potpisivanje ovog memoranduma pruža mogućnost istraživanja i  selektovanja podataka u vezi sa kretanjem i boravkom iseljenika sa prostora današnje Crne Gore na prostor Latinske Amerike, kao i realizaciju ostalih zajedničkih istraživačkih projekata od interesa za obije strane.

Memorandum su potpisali predsjednik Centra za istraživanje latinoameričkih migracija Irineu Zoti i ambasador Crne Gore u R. Argentini Gordan Stojović.

Zoti je ovom prilikom pohvalio temeljan pristup Crne Gore u procesu popisivanja starog iseljeništva, istakavši da smo prva zemlja u regionu koja je ovoj problematici pristupila kao velike razvijene zemlje sa brojnim iseljeništvom u Latinskoj Americi: Japan, Njemačka, Italija…

U Argentini, Urugvaju i okolnim  državama živi veliki broj iseljenika iz Crne Gore, koji su naselili ove prostore naročito u periodu od 1918-1924. godine.

Portal Analitika