Društvo

Dragan Šekularac: Uzalud kontrolišemo Lim, zagađene su i Bistrica i Lješnica

Uprava za inspekcijske poslove pokrenula je postupak prema šest subjekata za pribavljanje vodnih akata – rekao je Pobjedi inspektor za vode Dragan Šekularac nakon obilaska nekoliko lokacija na obalama Lima, kako bi utvrdili uzroke nastanka obojene tečnosti koja se u petak popodne pojavila na toj rijeci.
Dragan Šekularac: Uzalud kontrolišemo Lim, zagađene su i Bistrica i Lješnica
Portal AnalitikaIzvor

Inspektorima je pomagao predsjednik ribolovnog društva ,,Sinjavac“ Ismet Softić.

Kontrola

Šekularac kaže da su obišli nekoliko farmi za odgoj i preradu živinskog mesa, načinili zapisnik, nakon čega će preduzeti odgovarajuće zakonom predviđene mjere.

- Postupak podrazumijeva da moraju pribaviti vodne uslove, saglasnosti i vodne dozvole za sve objekte i postrojenja koji ispuštaju otpadne vode u prirodni recepient vodotoka Lima. Ako u tom postupku za 90 dana, koliko je rok za dobavljanje dozvola, ne ispune zahtjeve, sve ispusne cijevi biće uklonjene - kazao je Šekularac ne želeći da precizira o kojih šest subjekata je riječ.

On je najavio da će, nakon utvrđivanja počinioca ekološke katastrofe, preduzeti mjere iz svoje nadležnosti, što podrazumijeva i podnošenje krivičnih prijava.

- U ovakvu vrstu istraga treba da se uključe i ostali, veterinarski, vodoprivredni i ekološki inspektor, komunalna policija i lokalni vodoprivredni inspektor, jer uzalud što kontrolišemo Lim kad se pritoke Bistrica i Lješnica zagađuju na isti način. Slučaj treba da se prati sa više strane, jer se radi o višedecenijskim propustima - kazao je Šekularac.

On kaže da se još ne zna ni ko je ispustio obojenu vodu, da li je otrovna ili ne, ali nema ni pomora ribe, što tek predstoji da se istraži, a istraga, kako je naglasio, nije u njegovoj nadlež- nosti. Od rezultata istrage zavise kvalifikacija djela i kazne koje mogu biti primijenjene na počinioca. Šekularac kaže da problem za gađenja rijeke nije od juče.

- Propusti su učinjeni prilikom dodjela dozvola za gradnju i upotrebnih dozvola, gdje se podrazumijevalo da takvi objekti, ali i privatne kuće, treba da posjeduju cjelokupnu dokumentaciju kada je ispu štanje otpadnih voda i kanalizacije u pitanju – kaže Šekularac, objašnjavajući da ne zna iz koliko objekata se u Lim ispuštaju otpadne vode.

Opširnije u Pobjedi …

Portal Analitika