Društvo

Nastavlja se borba s vatrom

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja juče su od sedam do 19 sati imali 25 intervencija, a tokom prethodne noći ugasili su 33 požara.
 Nastavlja se borba s vatrom
Portal AnalitikaIzvor

Najtežu intervenciju juče imali su na Kućama Rakića, gdje je sat nakon ponoći izbio požar u objektu površine oko 3.000 kvadratnih metara, u kojem se nalaze magacin, restoran i apartmani vlasnika firme ,,Sonita“ Avdije Imera.

Veći front požara juče ujutro gašen je u Ponarima, gdje su bile ugrožene i kuće u podnožju brda, zatim u Mahali, Bijelom Polju i na Barutani. Ozbiljnije intervencije bile su i u Omerbožovićima, kao i na petom kilometru prema Kučima, gdje su od razbješnjelog plamena vatrogasci branili kuće Perkovića.

Efikasnom intervencijom na Ljuboviću, juče oko 13 časova, vatrogasci su uz pomoć posade Vojske spriječili da se vatra nošena jakim vjetrom ne prenese na okolne zgrade, kliniku Kodra, hotel „Siti“ i ambasade Turske i Kine.

Kuće Rakića

Kad su vatrogasci, jedan sat nakon ponoći (u noći između nedjelje i ponedjeljka) stigli do Kuća Rakića, otvoreni plamen je buktio kroz prozore magacina. Navodeći da je umagacinu bilo dosta zapaljivog materijala (plinske boce, plastika, tekstil), bilo je jasno da je situacija bila veoma teška.

- Vjetar je prenio vatru i van objekta, na obližnju livadu. U jednom trenutku bio je ugrožen i restoran ,,Nijagara“ i kuće u okruženju – kazao je načelnik Službe zaštite Andrija Čađenović. Požar je lokalizovan u toku noći, ali što zbog velike količine robe u magacinu i same strukture objekta, što zbog vjetra, aktivirala su se nova žarišta, tako da su vatrogasci morali više puta da intervenišu i juče tokom dana. Vlasnik firme ,,Sonita“ Imer Avdija kazao je da mu je pričinjena višemilionska šteta.

- U magacinu je bilo oko 10.000 artikala mješovite robe. Izgorjeli su i hotel i apartmani – kazao je Avdija, naglašavajući da srećom nije stradao niko od radnika i da u apartmanima nije bilo gostiju. Prema prvim indicijama, požar je izbio zbog loših elektroinstalacija, a Avdija kaže da je kritične noći u objektima više puta dolazilo do nestanka struje. Efikasnom reakcijom pripadnika Službe zaštite, veliki požar koji je izbio na Ljuboviću juče oko 13 sati brzo je lokalizovan i stavljen pod kontrolu.

Ljubović

U gašenju požara učestvovalo je pet vatrogasnih vozila i dvanaest vatrogasaca.

 - U 13:17 sati dojavljeno nam je iz Centra bezbjednosti da gori vatra na Ljuboviću. Dvanaest vatrogasaca sa pet vozila stiglo je na teren u 13:23 i uspjelo da lokalizuje požar u 13:50 sati – kazao je načelnik Službe zaštite. Čađenović je objasnio da je veliki front požara od Streljačkog saveza do kineske ambasade, raširen jakim sjevernim vjetrom, prijetio da ugrozi i hotel ,,Siti“. Nakon intervencije, na Ljuboviću su ostale da dežuraju ekipe Službe zaštite i Vojske Crne Gore, da požar drže pod kontrolom.

Malo veći front požara prije podne bio je u Ponarima, gorjelo je i u Mahali, Bijelom Polju i na Barutani. Oko 15 sati razbuktao se požar u Omerbožovićima i na petom kilometru prema Kučima, gdje su vatrogasci od vatrene stihije spasili nekoliko kuća Perkovića. Ekipama Službe zaštite i u Kučima je pomagala posada Vojske. Načelnik podgoričke Službe zaštite je kazao da od vatrogasnih ekipa sa sjevera, koje su od petka bile na raspolaganju podgoričkim vatrogasima, dvije su još u glavnom gradu, a tri su angažovane na primorju.

Za 17 dana više od 770 požara

Iz Službe zaštite kazali su da je od početka mjeseca do juče u 19 sati ugašeno 770 požara. Navodeći da rekord za mjesec jul iznosi skoro 1.000 požara (iz 2007. godine), načelnik Službe zaštite Andrija Čađenović smatra da postoje realne šanse da ta brojka bude premašena.

Vjetar slabi, temperatura raste

Meteorolog Branko Micev najavio je da se danas u prijepodnevnim časovima u glavnom gradu očekuje umjeren do pojačan sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Tokom dana intenzitet vjetra će slabiti, ali se od sjutra do kraja sedmice očekuje osjetno toplije vrijeme.

- Narednih dana vjetar će biti slabog intenziteta i promjenljivog smjera. Međutim, temperatura vazduha će svakodnevno biti u porastu, tako da nas od petka i za dane vikenda ponovo očekuju visoke, tropske temperature vazduha, više od 37 stepeni, a na pojedinim mikrolokalitetima na teritoriji glavnog grada i oko 40. podioka. Sve to će doprinijeti visokom indeksu opasnosti od izbijanja požara – kazao je Micev. On je pojasnio da tropske temperature generišu povećanu opasnost od izbijanja požara, a jak vjetar uvećava rizik od ubrzanog širenja vatre. Micev je naglasio da je glavni grad od 6. do 14. jula bio pod snažnim uticajem tropskog talasa.

- Prosječna dnevna temperatura vazduha u tim danima iznosila je 38 stepeni, što je rekordna izmjerena prosječna temperatura u posljednjih 68 godina za taj period – kazao je Micev.

Pobjeda

Portal Analitika