Društvo

Večeras dežura 170 vatrogasaca na Luštici

Borba sa vatrenom stihijom koja je zahvatila Lušticu i dalje traje. Vatrogasci imaju pune ruke posla, a zbog jakog vjetra pomoć aviona dobili su tek u popodnevnim časovima.
Večeras dežura 170 vatrogasaca na Luštici
Portal AnalitikaIzvor

Vatrena stihija po luštičkim brdima, koja je stigla do sela i naselja, progutala jednu i ugrozila mnoge kuće, infrastrukturu, smiruje se nakon intervencije aviona Direktorata za vanredne situacije MUP-a. Avioni su do pred veče gasili najkritičnija područja.

Vremenski uslovi su koliko-toliko bolji, pošto je vjetar slabijeg intenziteta.

Došla je struja, a neki evakuisani stanovnici vratili su se kućama.

Komandiri vatrogasnih jedinica bokeljskih opština i dva dobrovoljna vatrogasna društva iz Krtola i Perasta, odredili su gdje će ko dežurati noćas. Na više lokacija biće preko 170 vatrogasaca.

"Evo, upravo kao što vidite odredjujem dežurstva. Na raspolaganju nam je 150 vatrogasaca i dobrovoljaca. Rasporedićemo ih na šest pozicija. Vatra još nije ugašena. Nadamo se da vjetar neće pojačati", rekao, za Radio Tivat, načelnik Službe zaštite i spašavanja Tivat Zoran Barbić.

Najavljen je i dolazak trideset pripadnika Vojske Crne Gore.

Barbić je naveo da se sitacija na požarištu donekle smirila, istakavši da su u jednom trenutku na terenu bile sve raspoložive snage.

"Zbog umora i neprospavanih noći izvršićemo pregrupisavanje kako bi se tokom noći oni mogli odmoriti, a na terenu će ostati kolege iz unutrašnjosti", rekao je Barbić navodeći da će se noćas organizovati dežurstva na požarištu.

Vatrena linija je veoma duga i situacija je još uvijek složena, rekao je Barbić u nadi da će se jačina vjetra smanjiti.

Vatrogascima sa primorja stigla je pomoć kolega iz sjevernih opština.

U gašenje požara u Tivtu uključilo se 15 vatrogasaca iz Bijelog Polja, Plava i Rožaja, a oko 19.30 sati stigla su trojica vatrogasaca iz Pljevalja sa novim vatrogasnim vozilom.

"Krenuli smo iz Pljevalja za Tivat oko 15 sati i evo nas. Došli smo da pomognemo", kazali su vatrogasci iz Pljevalja.

Danas je izbio požar i kod tivatskih Solila, a vatrogasci su uspjeli da sačuvaju taj rezervat prirode.

Zbog toga požara put Tivat-Radovići preko Solila bio je blokiran, a trenutno policija naizmjenično pušta vozila jednom trakom od kružnog toka.

Vatra se bila primakla i postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, ali su vatrogasci uspješno organizoavli “odbranu” tog objekta.

Vatrogasci i dobrovoljci uspjeli su večeras da odbrane manastir Svetog Arhangela Mihaila u tivatskoj opštini. Vatra je došla do same ograde, ali su hrabri vatrogasci bili spremni. Među dobrovoljcima koji brane manastir je  i paroh tivatski Petar Petrović.

Nakon povratka sa Luštice, čelnici lokalne uprave u Herceg Novom saopštili su da su sada požari na novskom dijelu poluostrva lokalizovani.

"Duga je noć, sve ekipe su na terenu i u pripravnosti na moguće nove požare. Veliku zahvalnost Opština Herceg Novi duguje gradovima, našim komšijama koji su pomogli, zatim privrednicima koji su izdvojili sopstvena sredstva i mehanizaciju kako bi pomogli u ovoj situaciji. Takođe, vatrogasci iz Službi zaštite i DVD Krtoli su uradili herojski posao. Posebno smo zadovoljni odzivom dobrovoljaca, kojih je danas bilo preko 30", kazao je potpredsjednik Opštine, Miloš Konjević, prenosi Radio Jadran.

Poziv dobrovoljcima je i dalje otvoren, jer požari nijesu još savladani, iako je situacija znatno povoljnija i ovu noć bi trebalo da bude mirnija.

Gorivo, hrana i piće za vatrogasce

Vatrogasci neuporno se bore sa vatrom, a danas im je stigla pomoć privrednika.

Kompanija Porto Montenegro odlučila je da, dok god postoji potreba, besplatno snabdijeva vatrogasna vozila i plovila.

U trenucima najveće borbe sa vatrenom stihijom kod Solila, stigao je kamion kompanije “Knjaz Miloš” sa kisjelom i običnom vodom za žedne vatrogasce i dobrovoljce.

Takođe, konoba Bahus je vatrogascima dopremila hranu i piće.

Zbog situacije u tivatskoj opštini, otkazan je večerašnji koncert grupe "Lolobriđida"

"Zbog cjelokupne teške situacije u našoj Opštini i okruženju, odlažemo večerašnji koncert sastava "Lolobriđida", Javnost će biti obavještena o sljedećem dogovorenom terminu nastupa ove grupe, saopštili su iz Turističke organizacije uz zahvalnost na razumijevanju", saopštila je lokalna Turistička organizacija.

RTCG

Foto: Anadolija

Portal Analitika