Podgorica

Stijepović: Svi preventivno da djelujemo

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović obišao je brdo Ljubović koje je danas zahvatio veliki požar.
Stijepović: Svi preventivno da djelujemo
Portal AnalitikaIzvor

Veliki požar koji je izbio na brdu Ljubović zahvaljujući efikasnoj reakciji pripadnika Službe zaštite brzo je lokalizovan i stavljen pod kontrolu. U gašenju požara učestvovalo je pet vatrogasnih vozila i dvanaest vatrogasaca koji su u kratkom roku od dojave o izbijanju požara uspjeli da ga ugase.

Požarom je bio zahvaćen veliki dio brda, a otežavajuću okolnost pri gašenju predstavljao je jak sjeverni vjetar. Na brdu Ljubović su nakon gašenja požara ostale dežurne ekipe Službe zaštite da požar drže pod kontrolom kako se ne bi ponovo aktivirao.

"Odao sam priznanje i zahvalnost pripadnicima Službe zaštite i spašavanja koji, ulažući nadljudske napore, čine sve da zaštite ovaj grad, građane i njihovu imovinu od požara kojih je, nažalost, ove godine više nego ikada dosad. Zbog toga još jedno apelujemo na građane, NVO sektor, ekološka društva i udruženja, kao i ostale organizacije i pojednice koji mogu pomoći da budemo jednistveni i da podržimo aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova - Direktorata za vanredne situacije, Vojske Crne Gore, Uprave policije i Službe za zaštitu i spašavanje jer se oni bore u ekstremnim okolnostima sa sve većim brojem požara, čije gašenje dodatno otežava i jak sjeverni vjetar", rekao je gradonačelnik Podgorice.

Stijepović je dodao da, u skladu sa preventivnim planovima, pripadnici Službe zaštite svakodnevno obilaze i najkritičnije lokacije i nastoje da blagovremeno riješe probleme u vezi nastanka velikog broja požara na tim lokacijama i na taj način zajednički spriječe štete koje nastaju u tim požarima.

"Uloženi su veliki napori da se zaštite brda oko Podgorice, uz pomoć nevladinog sektora. Nažalost brdo Ljubović je zahvaćeno požarom, koji je srećom, brzo ugašen. Zbog toga još jednom da ponovim da se svi uključimo kako bi rizik od ljudskog u požarima sveli na minimum", zaključio je Stijepović.

Apel: Redovno održavati zelene površine

Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave apelovao je na građane i nadležne da se redovno održavaju zelene površine kako bi se smanjio rizik od izbijanja požara.

Na sjednici Savjeta danas je zaključeno da grako preduzeže "Zelenilo" redovno održava javne gradske površine, a pojačano u ljetnjim mjesecima, kada je i veća opasnost od požara.

Na Savjetu je, između ostalog, razmatrana i aktuelna situacija i zaključeno je da je potrebno i da građani daju svoj doprinos tako što će da redovno održavaju zelene površine u svom posjedu, sve u cilju umanjenja rizika od požara i svođenja uticaja ljudskog faktora na minimum.

Takođe, Savjet je razmatrao i Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi i Predlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama, koja je na javnoj raspravi.

Izvor i foto: RTCG

Portal Analitika