Svijet

Kraljevska porodica obilježila stogodišnjicu imena Vindzor

Britanska kraljevska porodica obilježila je stotu godišnjicu promjene porodičnog imena u Vindzor (Windsor) iz njemačke titule Saks-Koburg i Got (Saxe-Coburg-Goth).
Kraljevska porodica obilježila stogodišnjicu imena Vindzor
Portal AnalitikaIzvor

Kraljevska kovačnica tim povodom je proizvela kovanice sa imenom vladajuće dinastije, preuzetog od istoimenog dvorca i kraljevske rezidencije pored Londona.

Ime je promijenjeno 1917. godine u vrijeme kad je Velika Britanija ratovala s Njemačkom.

"Porodično ime se promijenilo zbog antinjemačkih osjećanja tokom Prvog svjetskog rata, a ime Vindzor preuzeto je od dvorca istog imena", navodi se u službenoj istoriji kraljevske porodice.

Kraljica Elizabeta II, četvrti je monarh Vindzorovih, otkako je njen djeda Džordž VI uveo promjenu koja je članovima porodice omogućila da koriste prezime Vindzor, iako to rijetko čine.

Kraljevska porodica nosila je ime Saks-Koburg i Gota od braka između kraljice Viktorije i princa Alberta, rođenog Njemca, sklopljenog 1840. godine, nakon što je Viktorija ranije vladala kao posljednji monarh kuće Hanover.

Princ Filip, 96-godišnji suprug današnje kraljice, takođe je promijenio svoje ime tokom Prvog svjetskog rata, pošto je njegov djeda, princ Luj od Batenberga, preuzeo porodično ime Mauntbaten. Filip je potomak danske, grčke i njemačke kraljevske porodice.

Hina

Portal Analitika