Region

Sedmica crnogorske kulture u drugoj polovini septembra u BG

Crnogorska nacionalna zajednica iz Beograda, jedno od najstarijih nacionalnih udruženja u Srbiji, uspostavila je ovih dana saradnju sa opštinom Vračar u Beogradu.
Sedmica crnogorske kulture u drugoj polovini septembra u BG
Portal AnalitikaIzvor

Gost kancelarije za nacionalne manjine u ovoj opštini bio je predsjednik CNZ Mirko Zečević. U razgovoru sa koordinatorom za nacionalne manjine opštine Vračar, Vukom Jeremićem i Anom Žugić dogovorena je sedmica crnogorske kulture koja će se održati u drugoj polovini septembra ove godine.

Na toj promociji biće zastupljeni značajni crnogorski kulturni stvaraoci iz svih oblasti umjetnosti, slikarstvo, književnosti, muzike, filma, pozorišta itd. Tom prilikom istaknuto je da je ova saradnja dobar put afirmacije sadržaja crnogorske nacije u opštini u kojoj živi najveći broj Crnogoraca u Beogradu.

Ovo je i prvi put da jedna crnogorska nacionalna organizacija uspostavi ovakvu saradnju sa jednom beogradskom opštinom, čiji će sistem kulturne saradnje proširiti na ostale opštine, kako u Beogradu tako i u Srbiji.

Ova vrsta saradnje će svakako donijeti novi kvalitet kako u poboljšanju položaja crnogorske nacionalne manjine, tako i novi kvalitet u političkim odnosima dvije države.

Nažalost, i ovoga puta moramo istaći da je Crnogorski Nacionalni Savjet koji dobija značajna finansijska sredstva od države Srbije za afirmaciju posebih prava crnogorske nacije, čitavu crnogorsku zajednicu drži kao taoce, jer je privatizovao ovu značajnu organizaciju.

Njihov jedini rad se do sada sastojao, a što paradoksalno zvuči, u sprečavanju ostvarenja posebnih prava što garantuje zakon o Nacionalnim savjetima republike Srbije.

CNZ iz Beograda će sve učiniti, u saradnji sa ostalom crnogorskom zajednicom, da pobjedi bezakonje ove nepristojne skupine, koji su jedino do sada afirmisali primitivizam, nekompetenciju pa i mnogo sumnjivih transakcija sa elementima kriminala.

Portal Analitika