Turizam

Delegacija NP Švarcvald posjetila Nacionalne parkove Crne Gore

Posjetom Nacionalnom parku Skadarsko jezero, uz posmatranje ptica, vožnju brodom i obilazak Centra za posjetioce na Vranjini 14. jula, predstavnici njemačkog parka Švarcvald zaokružili su posjetu crnogorskim nacionalnim parkovima.
Delegacija NP Švarcvald posjetila Nacionalne parkove Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi, tom prilikom predsjednica Upravnog odbora JPNPCG Azra Vuković informisala je da je delegacija NP Švarcvald bila u posjeti NPCG šest dana tokom kojih su posjetili četiri crnogorska nacionalna parka, te da obilaskom Skadarskog jezera završavaju posjetu Crne Gore i parkova. 

U budućem periodu očekujemo dolazak i njihovih stručnih službi, posebno rendžera čija će iskustva u radu na terenu i sa turistima biti od velikog značaja za naše Službe zaštite. Pored predstavnika NPCG i kolega iz Njemačke, u vožnji brodom po Skadarskom jezeru učestvovao je i ambasador Savezne Republike Njemačke Hans Günther Mattern, koji je kazao da je zadovoljan zbog prelijepog izleta jer su vidjeli netaknutu ljepotu prirode Skadarskog jezera. 

Takođe je informisao  da su predstavnici  njemačkog nacionalnog parka imali priliku da dosta nauče o organizaciji NPCG, kao i da se raduje budućoj saradnji i partnerstvu između parkova na očuvanju netaknute prirode.

Direktor   JPNPCG  Elvir   Klica  sa   saradnicima   pozdravio   je   studijsku   grupu   koja   je zajedno sa direktorom NP Švarcvald dr Volfgang Šlundom i  zamjenikom ambasadora Njemačke Uwe Meerkotter najprije posjetila NP Lovćen. 

„Cilj posjete je uspostavljanje strateškog partnerstva na nivou NPCG i NP Švarcvald, razmjena   iskustva   i   stvaranje   čvrste   saradnje   između   predstavnika   crnogorskih   injemačkih   zaštićenih   područja“, istakao   je   tom   prilikom   direktor   JPNPCG.   

Tokom obilaska   parkova,   kolege   iz   Njemačke   imale   su  priliku   da   posjete   naše   centre   za posjetioce, upoznaju sa  stručnim saradnicima, edukatorima i nadzornicima  i saznaju mnogo više o načinu rada i funkcionisanja crnogorskih zaštićenih prirodnih područja. 

Portal Analitika