Društvo

Svečana prezentacija novotkrivenih arheoloških nalaza na trgu u Perastu

Na centralnom trgu u Perstu, u srijedu će biti organizovana svečanost posvećena arheološkim nalazima otkrivenim tokom polaganja podmorskog kabla u okviru evropskog projekta interkonekcije Crna Gora-Italija.
Svečana prezentacija novotkrivenih arheoloških nalaza na trgu u Perastu
Portal AnalitikaIzvor

Prisutnima će se tim povodom obratiti predsjednik Evropskog parlamenta, gospodin Antonio Tajani, ministar kulture prof. mr Janko Ljumović, direktor italijanske TERNE, gospodin Luigi Ferraris, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, dr Anastazija Miranović.

Događaj organizuju Uprava za zaštitu kulturnih dobara-Ministarstvo kulture i Studentska organizacija Fakulteta za turizam i hotelijersktvo iz Kotora. Realizacija međudržavnog projekta izgradnje elekto-energetske interkonekcije između prenosnih mreža Crne Gore i Italije, tokom 2016.godine počela je pripremnim radovima za postavljanje energetskog kabla.

Tom prilikom je na određenim lokalitetima crnogorskog primorja došlo do otkrića podvodnih arheoloških nalaza, koji su, zahvaljujući uspiješnoj saradnji subjekata angažovanih na ovom projektu adekvatno tretirani i zaštićeni – italijanskoj državnoj kompaniji TERNA, crnogorskim državnim institucijama - Regionalnom ronilačkom centru za podvodno deminiranje i obuku ronilaca , d.o.o. Herceg Novi , Ministarstvu kulture Crne Gore – Upravi za zaštitu kulturnih dobara i Centru za konzervaciju i arhoelogoju Crne Gore.

Arheološki nalazi se odnose na određeni broj amfora, antičkih tegula i više fragmenata amfora. Odgovoran, stručan i senzitivan odnos subjekata angažovanih na ovom značajnom i kompleksnom projektu, pokazuje i činjenica da je u dva navrata izmještana planirana trasa postavljanja kabla upravo zbog ovih nalaza, kao i permanentna, interaktivna saradnja sa nadležnim državnim institucijama.

Radi adekvatne zaštite određeni broj amfora je izvađen iz mora i trenutno je u procesu/postupku desalanizacije, odnosno, sprovođenja odgovarajućih konzervatorskih mjera u Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Portal Analitika