Politika

JANOVIĆ: U Crnoj Gori se priznaje samo pobjeda opozicije

Nekadašnji kapiten vaterpolo reprezentacije Crne Gore, jedan od naših najuspješnijih sportista, što pravda brojnim osvojenim medaljama kojima je godinama veselio svoje navijače, danas ministar sporta Nikola Janović, u intervjuu za PinkM portal govori između ostalog o dosadašnjem učinku Ministarstva na čijem je čelu, otkriva nam šta vidi kao ključne probleme crnogorskog sporta, te priča o brojnim izazovima koji se nalaze pred ministarstvom kojim rukovodi. Govoreći o tome šta je do sada uspio da uradi kao ministar, kazao nam je da je zatekao “nesređeno stanje u sportu koje je rezultat nagomilanih problema koji su ostajali u sjenci velikih uspjeha crnogorskih sportista, iza kojih su isključivo bili veliki trud i želja da obraduju naciju najsjajnijim medaljama”.
JANOVIĆ: U Crnoj Gori se priznaje samo pobjeda opozicije
Portal AnalitikaIzvor

– Kao novoformirano ministarstvo, po prirodi stvari, započeli smo brojne aktivnosti, a kao najznačajniju izdvojio bih uspostavljanje jasne procedure za registraciju sportskih organizacija od koje sve počinje kada je u pitanju bavljenje sportskom djelatnošću. Na osnovu svakog konkretnog zahtjeva za upis u registar sportskih organizacija formira se Komisija koja provjerava ispunjenost uslova za obavljanje sportske djelatnosti, a dodatno smo uspostavili i saradnju sa Ministarstvom pravde u dijelu koji se odnosi na provjeru u krivično-kaznenoj evidenciji predloženih lica u upravljačkim i stručnim strukturama. Sa istim normativnim okvirom koji je na snazi od ranije značajno smo, kroz navedene provjere, unaprijedili sistem registracije i smanjili mogućnost registracije fiktivnih sportskih organizacija. U prethodnih šest mjeseci smo odbili više od 70 odsto zahtjeva za registraciju sportskih organizacija zbog neispunjenosti zakonskih uslova, što dovoljno govori o potrebi sazrijevanja svijesti da i sportska djelatnost kao i svaka druga zahtijeva ispunjenost određenih uslova koje prije svega zaslužuju naši sportisti – rekao je ministar Janović.

Jasnu namjeru da značajno unaprijede oblast vrhunskog sporta, kako kaže, najbolje su prezentovali kroz podršku koja je putem javnog konkursa dodijeljena sportskim savezima i klubovima u iznosu od približno četiri miliona eura, što je najveća podrška do sada.

– S druge strane, smatramo da savezi i klubovi moraju na adekvatan način da opravdaju da se novac dodijeljen na konkursu troši upravo za unaprjeđenje sportske oblasti, zatim uslove za rad sportista i osvajanje najsjajnijih sportskih odličja. U tom kontekstu smo uspostavili obavezu podnošenja kvartalnih i godišnjih izvještaja o realizaciji programa na osnovu kojih su savezima i klubovima opredijeljena sredstva. Da bi olakšalo ukupnu proceduru koja se odnosi na pravdanje dodijeljenih sredstava, Ministarstvo sporta je na zvaničnom sajtu objavilo proceduru o načinu izrade i dostavljanju izvještaja korisnika sredstava. Nakon 15. jula kada ističe rok za prvi kvartalni izvještaj imaćemo jasnu sliku i prvi presjek gdje i kako je novac uložen. Svako odstupanje od utvrđene procedure Ministartsvo sporta će tretirati kao nenamjensko trošenje novca koje vodi raskidanju Ugovora sa klubovima i savezima – objasnio je ministar.

U kontekstu prethodno navedenog, ističe da je ministarstvo u prethodnom periodu posebnu pažnju posvetilo olakšanju ključnih procedura u sportskoj oblasti kroz pripremu i objavu na zvaničnoj internet stranici Ministarstva sporta procedura za upis u registar sportskih organizacija, za organizaciju velikih međunarodnih takmičenja, kao i već pomenuti način izrade i dostavljanje izvještaja korisnika sredstava po osnovu Konkursa za sufinansiranje programa sportskih subjekata u 2017. godini.

– Takođe, podsjetio bih ovom prilikom da je jedan od mojih prvih poteza bio zahtjev da se objelodani spisak korisnika sportskih naknada koji je sada dostupan građanima na zvaničnom sajtu Ministarstva sporta. Šta je pokazao taj spisak? Da su sportske naknade ovakve kakve su sada degradirale vrhunske sportske rezultate tako da ćemo i tu nepravdu ispraviti novim Zakonom o sportu. Lično ću predložiti da se granica sa 40 spusti na 35 godina, što će našim sportistima biti motiv više da postižu vrhunske rezultate, njima i njihovim porodicama kolika tolika sigurnost. To će u spisak aktivnih korisnika uvrstiti i generaciju zlatnih vaterpolista i rukometašica i svih onih koji su nas proslavili pod zastavom nezavisne Crne Gore – rekao je Janović.

Odgovarajući na pitanje šta vidi kao gorući problem crnogorskog sporta, ministar Janović je kazao da je Ministarstvo sporta, s obzirom na to da je preuzelo poslove bivšeg organa nadležnog za oblast sporta naslijedilo i veliki broj problema koji godinama nijesu rješavani u ovoj oblasti.

Ministarstvo sporta je, s obzirom na to da je preuzelo poslove bivšeg organa nadležnog za oblast sporta, naslijedilo i veliki broj problema koji godinama nijesu rješavani u ovoj oblasti

– Na drugom mjestu je Zakon o sportu. Sve i da je najlošije napisan, nikada ne može biti toliko loš koliko onaj zakon koji se ne primjenjuje. To je dovelo do toga da se nijesu sprovodile neophodne procedure pri registraciji sportskih subjekata, sportske subjekte niko nije kontrolisao, nijesu kontrolisani programi s kojima su konkurisali, niti se vodilo računa o trošenju tog novca. Nije bilo Centralnog registra. Svih ovih godina nijesmo uspostavili institucionalni okvir za zdravstvenu zaštitu sportista koji je odavno prisutan u regionu i zemljama članicama EU. Sve su to sistemski problemi, ali najvažnije je da smo ih detektovali, notirali i da u hodu rješavamo jedan po jedan u granicama koje nam ostavlja ovaj kakav takav Zakon o sportu. Ono što takođe želimo jeste da svako u granicama svojih nadležnosti preuzimamo odgovornost, a ne da se svi problemi adresiraju Ministarstvu sporta. Dakle zna se, ministarstvo vrši nadzor nad radom saveza, savezi vode računa o klubovima koji uz pomoć saveza brinu o našim sportistima. To je hijerarhija koju moramo poštovati – jasan je naš ministar.

Govoreći o novom Zakonu o sportu čije usvajanje se očekuje do kraja godine, prvi čovjek CG sporta je kazao da su završene javne konsultacije sa zainteresovanim subjektima, te da je završen i postupak javnog poziva za učešće nevladinih organizacija iz oblasti sporta u Radnoj grupi za izradu Nacrta zakona.

– Šta su pokazale konsultacije? Definitivno manju zainteresovanost sportske javnosti od one koju smo očekivali. Mali broj prijedloga je stigao na adresu Ministarstva sporta sa još manje konkretnih rješenja. Sve se uglavnom svelo na prepisivanje zakonskih rješanja zemalja iz komšiluka ili pak na smjernice da recimo treba da unaprijedimo vrhunski sport. Da, to i mi znamo ali nam trebaju ideje o najboljim konkretnim rješenjima. Tako da budući da smo još u početnoj fazi izrade zakonskog teksta, rano je govoriti o pojedinačnim odredbama, ali ono što je sigurno jeste ovih krucijalnih desetak stvari. Zakon će prije svega biti potvrda unaprjeđivanja svih segmenata sportske oblasti sa posebnim akcentom na vrhunski i školski sport. U fokusu nam je kategorizacija sporta u Crnoj Gori, preciznije ćemo urediti sistem finansiranja sportskih subjekata, omogućićemo povoljniji položaj za sportske donatore i sponzore. Izgradićemo poseban institucionalni okvir za zdravstvenu zaštitu sportista, posvetićemo pažnju i fiskalnoj i poreskoj politici u domenu sporta i sportista. Takođe, u velikoj mjeri moraju biti unaprijeđene i preciznije propisane procedure za registraciju sportskih subjekata koje će, prije svega, biti osnov za preregistraciju aktivnih sportskih subjekata čime će se u značajnoj mjeri unaprijediti i Registar sportskih organizacija u kojem više neće biti mjesta za fiktivne sportske organizacije. Pored navedenog, novim zakonskim tekstom posebna pažnja mora se posvetiti i unađrjeđivanju procedure utvrđivanja statusa vrhunskog sportiste. U finalnom, nužno je uspostaviti i Centralni registar sporta koji je i do sada bio obaveza koja nikad nije realizovna, a koji će stvoriti jasnu statističku sliku o sportskoj oblasti – kazao je ministar .

Govoreći o aktivnostima ministarstva na kojem je čelu kada su u pitanju djeca i mladi ljudi, ministar je objasnio da nema potrebe čekati novi zakon da bi unaprijedili školski sport koji i sada postoji u zakonskoj teoriji, ali koji u praksi ne funkcioniše na nivou koji zaslužuju naši najmlađi sportisti.

– Zato smo aktivnosti na terenu, između ostalog, usmjerili ka školama u cilju upoznavanja sa stanjem u oblasti školskog sporta. Počev od Bara, preko Mojkovca, Berana, Budve, pa do Nikšića, Pljevalja i Kotora. Tokom radnih posjeta crnogorskim školama lično sam se uvjerio u kakvim uslovima djeca pohađaju nastavu fizičkog i na kom je nivou školski sport i konstatovao da je školski sport na zavidnom nivou jedino u Pljevljima, Nikšiću i u Kotoru, dok u ostalim opštinama samo formalno postoji. U razgovoru sa profesorima fizičkog vaspitanja uvjerili smo se da nema kontinuiteta u takmičenjima, nema kontinuiteta u sportskim aktivnostima, školski sport se zasniva na dobrovoljnoj osnovi, nema nagrada za profesore što rezultira jako slabom zainteresovanošću i motivacijom za bavljenje vannastavnim aktivnostima u okviru škola, što u finalnom znači da sistem školskog sporta ne funkcioniše na zadovoljavajućem nivou zbog čega se stvorila potreba da se dva resorna ministarstva, sporta i prosvjete, uključe u razvoj te veoma značajne grane sporta i potpišu Memorandum o saradnji – kazao je Janović.

Najavio je da će uskoro biti raspisan tender za nabavku sportskih rekvizita i opreme koji su neophodni za rad sa djecom, imajući na umu da u većini škola nema adekvatnih uslova za to.

– Zbog toga ćemo samo u ovoj godini donirati školama sportsku opremu vrijednu 300 hiljada eura u okviru koje ćemo stare rekvizite zamijeniti novim. Potpisali smo sa kineskom ambasadom Ugovor o donaciji vrijedan više od 110 hiljada eura i taj novac opredijelili za renoviranje fiskulturnih sala u četiri crnogorske škole koje će novu školsku godinu dočekati u novom ruhu. Uz donaciju Ministarstva sporta podgoričkoj Dječjoj bolnici u iznosu od 150 hiljada eura, dogovorili smo sa Kliničkim centrom besplatne sportske preglede za djecu koja se profesionalno bave sportom i na taj način okrenuli novi list u zdravstvenoj zaštiti naših sportista počev od najmlađih, koji je uvertira za uspostavljanje Dijagnostičkog centra za sve crnogorske sportiste – rekao nam je.

Kada je u pitanju oblast omladinske politike, ministar Janović je istakao da su prvi put nakon 2011. godine projekti omladinskih organizacija dobili 170.000 eura i to putem Konkursa Ministarstva sporta, o finansiranju i sufinansiranju njihovih projekata, što je najveći iznos državne podrške od uspostavljanja organa nadležnog za oblast mladih, koja je ranije bila pod okriljem Uprave za mlade i sport.

– Ovom prilikom želim da najavim da ćemo u budžetu za narednu godinu povećati iznos novca koji se odnosi na finansiranje i sufinansiranje projekata iz omladinske politike – kazao  je.

Ulaganje u crnogorske sportiste je ulaganje u razvoj društva

Uspjesi koje su crnogorski sportisti postigli za ovih desetak godina nezavisnosti prevazilaze granice i veličinu Crne Gore. Vaterpolo, rukomet, boks, atletika…sve su tu sportovi u kojima su naši sportisti pronijeli slavu Crne Gore širom svijeta. Da li to znači da naši sportisti imaju vrhunske uslove? Nemaju! Jesmo li na putu da im obezbijedimo što bolje uslove? Jesmo!

Četiri miliona eura koliko je država preko ministarstva sporta putem konkursa dodijelila klubovima i savezima, pokazuje da imamo poseban senzibilitet prema sportu naročito vrhunskom, podržavajući na taj način one koji nas na najbolji mogući način afirmišu, a to su crnogorski sportisti. To za državu nije trošak već ulaganje u razvoj društva i podsticaj sportistima da postižu što bolje rezultate.

To je više ne samo u odnosu na prethodne godine već i u odnosu na prošlu, koja je prisjetimo se bila godina Olimpijskih igara. I ako sam kao sportista sumnjao da novca nema, sada kao ministar kažem da ga ima, a novouspostavljenim procedurama koje minsitarstvo uvodi u sistem crnogorskog sporta krčimo put da taj novac na najlakši i najbrži mogući način dođe do sportista.

Političari bi mogli da nauče od sportista kako da prihvate poraz

- U priči sa vama ne možemo da ne pomenemo uspjehe koje ste bilježili u sportu, kao dugogodišnji kapiten vaterpolo reprezentacije osvajali ste više medalja, proglašeni ste i za najboljeg sportistu naše zemlje 2013. godine… Koliko se borba u bazenu razlikuje od, da tako kažemo, političke borbe? Da li timski duh koji ste kao kapiten “gradili” u bazenu, primjenjujete na tim ispred kojeg stojite danas, kao ministar sporta?

Ono gdje bi mnogi crnogorski političari mogli mnogo da nauče od sportista jeste kako da prihvate poraz. Jeste li ikada i jednog sportistu čuli da nije prihvatio poraz odnosno da nije priznao pobjedu svog protivnika. Ne. Dok crnogorska politička arena vrvi od političkih utakmica u kojoj se priznaje samo ona u kojoj pobijedi opozicija. Toga u sportu nema. Sport je u krajnjem “jedina mjerljiva paradigma sistema vrijednosti”, ne možete biti malo pobjednk ili samo malo poražen, ili jeste ili nijeste pobjednik ili poraženi. S druge strane, trudim se da baš kao nekada svoje bivše saigrače, danas i svoje saradnike i zaposlene, što više motivišem, da pobudim entuzijazam kod njih, da razmišljajući strateški, zajedno dođemo do najboljih rješenja i rezultata.

- Kako vidite današnju crnogorsku vaterpolo reprezentaciju?

To je definitivno reprezentacija koja ima potencijal. Selektor je odlučio da napravi veliki rez u smjeni generacija, ostaje da vidimo da li će to biti dobitna kombinacija.

- Nedostaju li vam vaterpolo dani?

Ne još!

PinkM

Portal Analitika