Društvo

Veliki požar na Luštici (FOTO, VIDEO)

Nešto prije ponoći u priobalju hercegnovskog dijela Luštice, nedaleko od Rosa, tačnije od Potkopa desno prema izlazu iz zaliva, buknuo je požar. Nevjerovatnom brzinom, za svega 15-naestak minuta, vatra je, potpomognuta jakim sjeveroistočnim vjetrom, izbila do gornjeg puta, proširila se u dva kraka, jedan ka vrhu, drugi ka Dobreču.
Veliki požar na Luštici (FOTO, VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Gorelo je nisko rastinje, makinja, ali i čempresi i borovi. Plameni jezike, u zavisnosti od udara olujnog vjetra čas su se smanjivali, čas opasno prijetili, što je bio jeziv prizor. Srećom u ovom dijelu poluostrva nema kuća.

Odmah su u akciju gašenja krenuli najbliži iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krtoli, pa Služba zaštite i spasavanja Tivta, a iz Herceg Novog su upućena dva vatrogasna vozila i osam pripadnika Službe zaštite.

– Vjetar je veliki problem. Stalno razbuktava požar. Raznosi zapaljene šišarke … U borbi sa vatrom su tri vatrogasne ekipe, iz Krtola, Tivta i Herceg Novog, kao i privatnici sa svojim vozilima.

Teško se orjentišemo jer je noć, ne smijemo da ugrozimo ni ljudstvo niti vozila. Na ovom području nema kuća, samo stara kasarna u Donjim Klincima – kazao je za Radio Jadran oko dva sata jutros komandir Vatrogasne jedinice u Herceg Novom, Zlatko Ćirović.
U to doba na požarište je stigao i predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Jutros oko 8 sati, situacija je puno bolja, ali Zlatko Ćirović kaže ne mogu još reći da je požar u potpunosti stavljen pod kontrolu i lokalizovan. Bura se ne smiruje, a prognloze su da će duvati cijelog dana:

– Još uvijek gasimo i sve je aktivno. Premda smo se dobro izborili s vatrom. Vjetar pospješuje stihijski požare. Odredili smo tokom noći pozicije za gašenje i za kontrolu i to smo sasvim dobro uradili. S vremena na vrijeme prelazimo na nove pozicije, gdje izbije plamen. Nijesmo usnuli i dalje smo na terenu sa deset vozila, osam vatrogasnih iz Krtola, Tivta i Herceg Novog i dvoje privatnih. Kako smo se nadali, dobro je, ipak, jer ni u jednom trenutku nijesu bili ugroženi životi i kuće – kaže za Radio Jadran, Zlatko Ćirović.

Sa unutrašnje strane zaliva i poluostrva Luštica više se ne vidi plamen, a dim dopire sa požara iz brdovitog dijela preko puta Prevlake, iznad kasarne u Klincima, u blizini stare austrougarske tvrđave.

 

 

Portal Analitika