Društvo

Temperatura opala, ne i potražnja za lubenicom

Na zelenoj pijaci u tržnom centru Mol of Montenegro i ovog vikenda bila je raznovrsna ponuda voća, povrća, meda, koštunjavih proizvoda, začinskog bilja, mlijeka i miječnih proizvoda. Prodavci se nijesu žalili na posjetu, a s obzirom da je ponuda bila odlična, kupci nijesu imali previše zamjerki na cijene.
Temperatura opala, ne i potražnja za lubenicom
Portal AnalitikaIzvor

 Voće

- Pala je malo temperatura napolju, ali potražnja za lubenicom nije – naglasila je prodavačica Ljiljana Đurišić. Cijena ovom popularnom ljetnjem voću, dodala je ona, već nekoliko dana niža je za 10 centi, pa je sada prodaje po 40 centi za kilogram. Na drugim tezgama mogla se naći i za 25, ali Đurišić ističe da nabavlja samo one najslađe i najkrupnije lubenice od proizvođača iz okoline Tuzi. - Prije dva dana stigle su nam i domaće smokve sa našeg imanja u Botunu – istakla je Đurišić i dodala da ih cijeni 2,5 eura. Cijena je pala i pipunima – kilogram je juče prodavala 50 centi, iako je do prije dva-tri dana koštao duplo više. Grožđe kardinal iz Donje Gorice koštalo je 2,5 eura, dok je ista sorta na tezgi Plantaža 13. jul prodavana 1,65 eura. Nektarine, breskve i kajsije iz Srbije prodavane su za 1,5 euro po kilogramu, dok su breskve i nektarine iz ,,Plantaža“ koštale 80 centi. Za kilogram limuna trebalo je izdvojiti 2,5 eura, pomorandža je cijenjena 1,80, a banane 1,30. Dvije korpice malina iz Bijelog Polja, težine oko pola kilograma, koštale su euro i po, korpica kupina euro, a kilogram borovnica osam eura.

Povrće

Cijena paradajza kretala se od 50 centi do euro, zavisno od vrste i kvaliteta. Najskuplje je cijenjen rozi, barski, tzv. volujsko srce. Kupac Radovan Perović kazao je da cijena barskom paradajzu nije previsoka jer, kako je podsjetio, prošle godine ga je plaćao duplo skuplje. Za kilogram krastavaca trebalo je izdvojiti od 50 do 80 centi, koliko je cijenjen mladi. Paprike babure, patlidžan i tikvice prodavani su po 60 centi, uvozni crni luk jedan euro, crmnički rozi duplo skuplje, a bijeli pet eura. Za kilogram šargarepe trebalo je izdvojiti euro, kupus i krompir cijenjeni su od 40 do 50 centi, a karfilo euro i po. Za kilogram mladog sira, u sektoru za mliječne proizvode, trebalo je izdvojiti od tri do četiri eura, stari je prodavan od četiri i po do pet, dok je najskuplji bio čuveni lisnati sir iz Kolašina, kome je cijena bila šest eura. (Pobjeda, foto: ilustracija)

Portal Analitika