Kultura

Barski ljetopis: Predstave za najmlađe na Ljetnjoj pozornici

„Duo accordiano“ koji čine pijanistkinja Bojana Antović i akordionista Žilijan Pijar nastupili su sinoć u Dvorcu kralja Nikole, ujedno promovišući svoj album na Večernjoj sceni Barskog ljetopisa.
Barski ljetopis: Predstave za najmlađe na Ljetnjoj pozornici
Portal AnalitikaIzvor

Repertoar dua osnovanog 2013. godine čine kompozicije različitih epoha - od baroka do savremene muzike.

- Ja se sa Žilijanom znam deset godina. Dugo nam je trebalo da spojimo ova dva instrumenta. Bilo je teško na početku, jer smo shvatili da je ne postoji repertoar za ovaj sastav. Onda smo se, naravno, dali u akciju transkribovanja mnogih orkestarskih kompozicija i tako sviramo već četiri godine i imamo dva albuma - kazala je Antović.

Njihov novi album nosi naziv „Omaž svježini“, što su ujedno željeli da donosu publici - „nešto svježe, nešto novo, što još nisu čuli“ kroz muziku francuskih kompozitora i Astora Pjacole.

Bojana Antović rođena je 1988. godine u Kotoru, gdje je uspješno završila nižu muzičku školu. Školovanje je nastavila u Beogradu, a 2006. godine na Visokoj školi za umjetnost u Bernu u klasi profesora Aleksandra Madžara. Na Visokoj skoli za umjetnost u Cirihu u klasi profesora Homera Frančeša 2011. godine stiče zvanje pedagoga. Dvije godine kasnije u istoimenoj školi dobila je i svoje drugo magistarsko zvanje za izvođačke umjetnosti.

Žilijan Pijar je rođen 1986. godine u Ženevi. Školovanje na harmonici započeo je školovanje na harmonici: od klasičnog do savremenog repertoara i džeza. Pijar nastupa širom Švajcarske, Francuske i Irske u različitim sastavima. Dobitnik je stipendija Ženevske fondacije za mlade i Fondacije Fridl Vald iz Bazela. Predaje harmoniku na Ciriškom muzičkom konzervatorijumu.

1607brPrateći program Barskog ljetopisa nastavlja sjutra predstavom „Pazi, zebru gazi“ na Ljetnjoj pozornici od 20 časova i 30 minuta. Komad namijenjen djeci starijoj od četiri godine režirao je Petar Pejaković. Uloge tumače Jelena Simić i Slaviša Grubiša.

Dan kasnije gosti će biti Gradsko pozorište iz Podgorice sa predstavom „Kod Nojeve barke u osam“ u režiji Roberta Valtla, takođe na Ljetnjoj pozornici od 21 čas. U predstavi igraju: Slaviša Grubiša, Smiljana Martinović, Goran Slavić, Branko Ilić i Sejfo Seferović.

Portal Analitika