Svijet

AFP: Pens prisiljen da bude uz Trampa

Američki potpredsjednik Majk Pens nalazi se u prilično nezavidnom položaju - u trenutku kada se sjenka skandala vezanog za dosluh s Rusijom sve više nadvija nad Bijelom kućom - balansirajući između lojalnosti predsjedniku SAD Donaldu Trampu i pazeći da i sam ne bude uvučen u skandal, ocjenjuje danas AFP.
AFP: Pens prisiljen da bude uz Trampa
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj 58-godišnji bivši guverner Indijane je trenutno čovjek koji je najbliži američkom predsjedništvu - bilo kao direktni Trampov nasljednik ako mu mandat bude prevremeno okončan, ili kao njegov vjerovatni nasljednik na izborima koji će biti održani 2020. ili 2024, u zavisnosti od toga koliko će mandata Tramp služiti, navodi francuska agencija.

I dok je je njegov šef iz dana u dan u sve većim problemima, upleten u sve širu istragu o vezama njegovog predizbornog tima s Rusijom, eksperti kažu da 48. potpredsjednik SAD ostaje prisiljen da bude uz Trampa - barem za sada.

"Pens je u veoma teškom položaju. Od jednog potpredsjednika se očekuje da bude lojalan predsjedniku, ali predsjednik Tramp nameće težak teret svojim podređenima govoreći i radeći stvari koje je često preteško odbraniti", kaže za Frans pres Džoel Goldstin, ekspert za potpredsjedništvo u Pravnoj školi Univerziteta Sent Luis.

Tramp i Pens, ocjenjuje francuska agencija, teško da mogu biti različitiji: dok Tramp rado "pomućuje" ideološke linije, Pens je posvećeni hrišćanski konzervativac, diskretan i disciplinovan barem koliko je njegov šef više nego energičan i nepredvidiv. Tako, dok Tramp uveliko tvituje o nacrtu zakona o zdravstvenom osiguranju, Pens je taj koji posreduje između Bijele kuće i Kongresa u zakulisnim pokušajima da spase ugroženi zakon. U turbulentnom Trampovom Vašingtonu, Pens je viđen kao učvršćujuća snaga administracije, "sekira iza stakla koje bi trebalo razbiti u slučaju opasnosti", naveo je nedavno novinski sajt Daily Beast.

Pa ipak, Pens je preduzeo ne tako poznate korake koji nagovještavaju da on možda udara temelje svoje političke budućnosti - tako su, neuobičajenim potezom, dva njegova bliska savjetnika osnovala odbor za političku akciju, tvrdi New York Times. Uz to, navodi njujorški dnevnik, Pens je počeo da dočekuje republikanske "megadonatore" u svojoj rezidenciji u Vašingtonu. Međutim, Pensove bliske veze sa predsjednikom - koje je prošlog mjeseca nazvao "najvećom privilegijom u svom životu" - mogle bi se pokazati kao omča oko njegovog vrata, upozorava francuska agencija.

"Nijedan od sedam posljednjih potpredsjednika nisu bili toliko spremni da budu u toj mjeri udvorički nastrojeni u svom hvaljenju predsjednika i nijedan nije izrekao toliko značajnih stvari za koje se kasnije ispostavilo da su neistinite", kaže ekspert Goldstin.

Još jedan američki ekspert, Pol Bek sa Državnog univerziteta u Ohaju, smatra da Pens "dobro žonglira" na "žici između lojalnosti lideru u problemima do guše i izbjegavanja da ne bude uhvaćen u skandal", kako to opisuje AFP.

"Međutim, ako spor vezan za Rusiju zaista uvuče Trampovu administraciju u duboku, duboku nevolju... onda će se i Pens naći u zamci kao jedan od članova Trampovog tima", zaključuje američki stručnjak.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.