Društvo

MIHAILO: Tražićemo od međunarodnih institucija da se ukloni limeni objekat na Rumiji

Tek nakon žestoke reakcije cjelokupne hrvatske javnosti, koja je formalno iskazana u noti Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske, kojom je prekjuče oštro osudilo otkrivanje spomen ploče Puniši Račiću, koja je prije nekoliko dana podignuta ispred njegove rodne kuće u selu Slatina kod Andrijevice, Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara naredila je njeno uklanjanje. U protivnom, spomen ploča Račiću, poslaniku Radikalne stranke u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, koji je 1928. godine, u Narodnoj skupštini u Beogradu, ubio trojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke, a dvojicu ranio, krasila bi Podkomovlje taman kao i limeni objekat vrh od Rumije, izjavio je mitropolit CPC Mihailo.
MIHAILO: Tražićemo od međunarodnih institucija da se ukloni limeni objekat na Rumiji
Portal AnalitikaIzvor

"Na sve naše peticije i proteste da ukloni taj objekat s Rumije, za razliku od urgentnog postupanja u ovom slučaju u vezi spomen ploče, ista ta inspekcija, odnosno crnogorska administracija, ostala je nijema. Takva njena politika, koja prezire sve crnogorsko, a uklanja se s puta svemu velikosrpskome, očito je nadahnuta ideologijom koja Crnu Goru ne doživljava kao državu. Reklo bi se da se identifikuje s ciljevima formulisanim na Svetosavskom kongresu u selu Ba 1944. godine. Samo tako se može objasniti činjenica, da su naše crkve i manastiri mjesta u kojima se agituje protiv crnogorske države i državnosti, dok se u zemlji vrši duhovno nasilje nad Crnogorcima", istakao je Mihailo u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

Kako se dodaje,  na primjeru u vezi spomen ploče Račiću naučili su da, umjesto pred našim institucijama, pravdu moraju da traže pred UNESKO-om i međunarodnim institucijama, "što ćemo javno i da uradimo".

-Očito da se inspekcija neće očitovati u povodu limenoga objekta na Rumiji, dok, slično ovom slučaju, ne čuje javni i glasni protest od vani, dakle, međunarodnih kulturnih i naučnih institucija. Zato ćemo se truditi da ga dobije u pismenoj i usmenoj formi- naveo je Mihailo.

Portal Analitika