Politika

RAKČEVIĆ: Bili smo akademija za današnji parlament

Fizički obračuni, psovke, skandiranja - samo su neke od slika koje je crnogorska javnost mogla da vidi u posljednje vrijeme iz Skupštine. Incidenti su se uglavnom događali kada su ukidani imuniteti poslanicima DF-a Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću, čije su kolege reagovale, kako kažu, u „samoodbrani“.
RAKČEVIĆ: Bili smo akademija za današnji parlament
Portal AnalitikaIzvor

Da se drastično promijenilo ponašanje predstavnika naroda smatra i bivši poslanik Radovan Rakčević, jedan od prvih kojima je ukinut imunitet u crnogorskom parlamentu.

- Mi smo se ipak zadržavali na riječima - priča Rakčević za Pobjedu.

Bio je poslanik jedinstvenog DPS-a u tri saziva od početka višestranačja - od 1990. do 1998. godine. Imunitet mu je, prisjeća se naš sagovornik, ukinut 1995. godine.

- Skupštinska rasprava se zbog renoviranja zgrade parlamenta tada održavala u staroj zgradi Vlade. Tada sam u jednoj replici sa Narodnom strankom rekao: „Gospodo iz Narodne stranke, vi, odnosno vaše preduzeće Ogledalo, je prevozilo naftu preko jezera i prodavalo je Srbima preko Drine. Pritom ste neke građane Zete oštetili za desetine hiljada maraka“. To je bilo to. Zbog toga su mi iz Narodne stranke tražili izvinjenje, a ja nijesam htio to da uradim. Ostao sam pri tom stavu, jer su zaista građani bili oštećeni. Oni su pokrenuli privatnu tužbu i sud je tražio od Skupštine da se povede postupak protiv mene. Zahtjev je došao u Skupštinu i tada jedinstveni DPS je, iz principijelnih razloga, bio protiv. Međutim, bio sam izričit da mi se skine imunitet, po cijenu da napustim Skupštinu - priča Rakčević.

Partija je, kako navodi, uslišila njegovu molbu. Rasprava o ukidanju imuniteta trajala je puna dva dana na Cetinju, a suđenje pet dana u Višem sudu i Rakčević je oslobođen optužbi.

Korektnost

Kao bivši poslanik, Rakčević ističe da pomno prati i sadašnja dešavanja u Skupštini.

- U odnosu na ovo potonje vrijeme, mi smo bili - akademija- naglašava on.

Bilo je, kako se prisjeća, i oštrih riječi, žestokih polemika, ali sve u granicama onoga što kultura ponašanja u parlamentu dozvoljava.

(opširnije u Pobjedi)

foto:pinkm.me

Portal Analitika