Društvo

NIKOLIĆ: Diplome beranske škole neće biti validne

U fokusu svih odluka koje budu donijete u slučaju beranske Visoke medicinske škole moraju biti studenti i njihovi interesi i ništa drugo, poručio je u intervjuu za Pobjedu dekan Medicinskog fakulteta u Podgorici prof. dr Goran Nikolić.
NIKOLIĆ: Diplome beranske škole neće biti validne
Portal AnalitikaIzvor

Univerzitet Crne Gore, u procesu akreditacije koji je trajao tri godine, izmjestio je Visoku medicinsku školu iz Berana u Podgoricu, jer u ovom gradu ne postoji „infrastruktura“ koja može da podrži ovaj studijski program prema kriterijumima koji zadovoljavaju evropske standarde, prije svih Direktivu Evropske unije o regulisanim profesijama, što je Vlada prošle godine prihvatila, ali u maju su se predomislili i naložili Univerzitetu da sjedište škole ostane u gradu na Limu. UCG je to odbio, kao i drugi nalog Vlade – da raspiše konkurs za prijem brucoša u beransku školu. Ministar prosvjete Damir Šehović potom je poslao inspekciju na UCG, koja je podržala stav Vlade i, prošle sedmice, naredila rektorki Radmili Vojvodić da raspiše konkurs. Održan je i sastanak iza zatvorenih vrata predstavnika UCG i Ministarstva prosvjete kojim je „arbitrirao“ potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ali sve strane ostale su pri svojim argumentima.

Na Univerzitetu su kategorični da neće da krše zakon i upisuju studente na neakreditovani studijski program, a profesor Nikolić upozorava da bi takav čin bio direktan atak upravo na njih, zato što diplome koje bi dobili ne bi bile validne.

POBJEDA: Koje rješenje smatrate najsvrsishodnijim?

NIKOLIĆ: Ova situacija mora biti razriješena. Smatramo da je najsvrsishodnije da se odobri upis na Visoku školu za medicinske sestre u Podgorici, prema akreditovanom programu.

U fokusu pažnje moraju biti interesi ovog studijskog programa, odnosno interesi studenata i ništa drugo.

POBJEDA: Smatrate li da se Vlada ovakvim odlukama, na neki način, oglušila o autonomiju Univerziteta?

NIKOLIĆ: Suštinski gledano da - miješa se u našu autonomiju. Univerzitet je tri godine u procesu reakreditacije i na svakom studijskom programu radili smo temeljne analize, pa i ovom. Upravo Visoka medicinska škola bila je jedan od najosjetljivijih naših programa, jer on traži najviše promjena u budućnosti. Uloga medicinske sestre u savremenom zdravstvenom sistemu znatno se promijenila, a to traži i znatno drugačiju obuku.

Sve su to razlozi koji su nas vodili da konkretno, prema Direktivi EU o regulisanim profesijama, na koju smo obavezni, promijenimo kompletan program. Analizom smo utvrdili da mnoge od obavezujućih sadržaja ne mogu da organizuju u Beranama. Tamo nemaju infrastrukturu za osnovne programe, prije svega mislim na anatomiju, fiziologiju, patofiziologiju, patoanatomiju, farmakologiju… To znači da bi sve te resurse, kako materijalne, tako i ljudske, trebalo angažovati iz Podgorice.

U kliničkim programima nemaju ono što je osnova i srž savremene medicine – savremenu onkologiju, savremenu intenzivnu terapiju, kardiohirurgiju, neurohirurgiju, što je osnova za obuku savremene medicinske sestre. To su neophodna znanja. I ti razlozi, znači isključivo razlozi struke, nas su rukovodili da taj program akreditujemo u Podgorici. Tu bi studenti imali kompletne resurse Medicinskog fakulteta i resurse Kliničkog centra, koji su daleko veći nego resursi lokalne bolnice u Beranama. S druge strane, ne znam koliko javnost o tome zna, od sadašnjeg takozvanog beranskog profesorskog kadra samo je jedan nastavnik angažovan da samostalno vodi predmet i to medicinsku ekologiju. Sve ostale predmete vode nastavnici iz Podgorice i nastavnici koji dolaze iz okruženja, jer mi u Crnoj Gori nemamo kvalifikovanih profesora za sestrinsku njegu.

(opširnije u Pobjedi)

foto:fosmedia.me

Portal Analitika

Komentari (10)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
R Realprof
16.07.2017. 22:45

Univerzitetsko obrazovanje u svijetu nije vezano za velike urbane sredine, cak na protiv, najpoznatiji univerziteti su u malim mjestima, kampovi. To se cak veoma forsira u evropskom i aglosaksonskom svijetu. Takodje, svuda je sestrinstvo ili health care, posebna skola. Takodje, na med fak je svak postao prof, nista bolji kadar od Beranske bolnice. To sve zna prof. Nikolic, ali mu je ovdje druga uloga.

3
1
R Razum
16.07.2017. 11:41

Mislim da se treba iskljucivo suditi cinjenicama, a voditi strukom. A sta su cinjenice: kvalitet obrazovanja sestara u Beranama je los i ispod osnovnih standarda.Mozda je to nekome tesko da prihvati zbog sentimentalnosti ili licnih interesa, ali je tako. Naravno, Podgorica nije Obecana zemlja, ali ce se ipak dobiti kvalitetnije obrazovanje, kao i bolji uslovi sticanja znanja i vjestina. Uslovi studiranja u Beranama i za druge struke (npr. engleski) su bili ispod svakog nivoa, nemoguce je bilo dostići minimalne standarde kvaliteta i zbog toga je i ugasen odsjek gore. Stoga, potpuno podrzavam odluku UCG da se obrazovanje tako vaznih cinilaca zdravstvenog sistema kao sto su sestre premjesti u Podgoricu i nadam se da ce UCG istrajati u tome.

7
6
J Jovan M.
16.07.2017. 10:38

Branko Zogovic je radeci u bolnici u Beranama ostvario rezultate koji su bili takvi da je izabran za akademika CANU. Ne mogu vjerovari da bolnica koja je dala akademuka, ne moze biti osnova za skolovanje visih medicinskih sestara. Dio klinike se uvijek moze odraditi i u Podgorici i drugdje u svijetu, putem veoma pozeljne mefjunarodne razmjene studenata. Moze se otici i do renomiranih centara u okruzenju koji imaju medicinske fakultete, kao sto su Foca i K. Mitrovica i tamo dopuniti klinicko znanje. Njihove diplome i mi svijet prizbajemo kao vrhunske.

7
2
D Dijana
16.07.2017. 10:33

Ne odgovara vam zato sto je besplatno skolovanje, zato sto nema vise da studenti daju 1000 e godisnje da bi neko dosao da odrzi predavanje. I vi cete o pravilima. I kako nije sramota da prijetite da diplome nece biti validne . A priznajete diplome koje dolaze van granica CG. Ali zao mi je sto ste marionete sistema ljudi koji su na prsut dosli do osmog razreda osnovne.

7
3
n neso
16.07.2017. 09:11

Sve smo ispolitizirali. Nepostoje uslovi za Medicinski fdakultet u Podgorici to je jasno svakom. Takodje ne postoje uslovi u Beramnama za Višu medicinsku školu. Takodje nije poznato ne u Evropi nego u svijetu da osoba bez adekvatnog zvanja može biti rektor. To smo mi.

12
2
G Guest_46718
16.07.2017. 08:43

Pa neka pokusaju da biraju u engleskoj ILI Njemackoj dje ce studirati ILI BITI fakultet ??? Svaki medicinski fakultet mora BITI blizu VECEG klinickog centra!!! Svaki!!! Trebale su da SE stancaju diplome u Beranama!!!

12
2
J Jovan M.
16.07.2017. 10:43

Pa i Berane su veoma blizu cuvenog klinickog centra u Kosovskoj Mitrovici koji ima Medicinski fakultet. Tamo mogu odraditi dio prakse. Ni cuveni fakultet medicine u Foci, sa svojim klinickim resursima nije daleko. Otuda nam dolaze brojni ljekari, pa mogu i sestre iz Berana odraditi praksu.

8
2
M Mišo
16.07.2017. 10:55

Jovane, ko bi pod ovom kapom nebeskom želeo da ga leči neko ko je studirao i "završio" u Kosovskoj Mitrovici?

9
0
J Jovan M.
16.07.2017. 10:55

Lijeci nas u Crnoj Gori na stotine ljekara iz Foce i K. Mitrovice. Nema bolnuce u CG na nema po nekoliko ljekara uz tih centara, i iz dana u dan stizu novi. I ove godine se tamo upisalo na desetine studenata, koji nije mogli upisati fakultet u Podgorici. To su drzavni fakulteti i njihove diplome se automarski priznaju.

9
0
p primarijus
16.07.2017. 08:42

1. Odgovorite javosti da li postoji "infrastruktura" za Medicinski fakultet u Podgorici? Ne postoji, to svaki normalan ljekar zna počev od kadrova, leeva za vježbe, spektra bolesti zbog male populacije... 2. Odgovorote i da li je i na jednom evropskom univerzitetu rektor osoba bez doktorata?

18
3