Svijet

Merkel: Vrijedno je boriti se za jaču Evropu

Njemačka kancelarka, Angela Merkel, rekla je da su odluka Britanije da napusti Evropsku uniju (EU) i izbor Emanuela Makrona za predsjednika Francuske promijenili njen pogled na EU, i ocijenila da je vrijedno boriti se za jaču Evropu.
Merkel: Vrijedno je boriti se za jaču Evropu
Portal AnalitikaIzvor

Komentari Merkel u današnjem govoru u njemačkom odmaralištu Cingst, dva mjeseca uoči saveznih izbora, naglašavaju njenu odlučnost da produbi evropske integracije ukoliko bude dobila četvrti mandat, ocjenjuje Rojters.

Merkel je navela da je članstvo u EU jedna od najvećih snaga Njemačke, i rekla da su prošlogodišnja odluka Britanije da napusti EU i izbori u Francuskoj i Holandiji, na kojima su proevropske partije porazile populističke kandidate, promijenili njenu perspektivu.

"Za mnogo ljudi, uključujući mene, nešto se promijenilo kada smo videli da Britanci žele da odu, kada smo brinuli zbog ishoda izbora u Francuskoj i Holandiji", navela je Merkel.

Ona je priznala da je EU daleko od savršene i da ponekad ima previše birokratije u Briselu.

"Ali smo shvatili u proteklih nekoliko mjeseci da je Evropa više od samo birokratije i ekonomske regulative, da Evropa i zajednički život u EU imaju nekakve veze sa ratom i mirom, da bi decenije mira nakon Drugog svjetskog rata bile potpuno nezmislive bez EU", dodala je Merkel.

Ona je naglasila da su brojni ljudi u prošlosti uzimali EU i njene prednosti "zdravo za gotovo", kao što su slobode govora, vjeroispovesti i putovanja.

"Nemate sve to u mnogim djelovima svijeta i zato je vrijedno boriti se za takvu Evropu. Zato je na jednom od naših plakata napisano: Ukoliko je Evropa jača, onda će Njemačka biti jača. To je direktno povezano", poručila je Merkel. 

Mina

Portal Analitika