Abiznis

EKIP: Korisnici više prenosili brojeve u fiksnoj mreži

Uslugu prenosivosti broja je u prvoj polovini godine iskoristilo 3,95 hiljada pretplatnika, od čega nešto više u fiksnoj nego u mobilnoj telefoniji.
EKIP:  Korisnici više prenosili brojeve u fiksnoj mreži
Portal AnalitikaIzvor

Iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) agenciji Mina-business su kazali da je tokom prvih šest mjeseci uslugu prenosivosti broja koristilo oko dvije hiljade pretplatnika fiksne telefonije, dok je u mobilnoj prenešeno ukupno 1,94 hiljade brojeva.

“U fiksnim mrežama 633 broja su prenešena iz Crnogorskog Telekoma u M:Tel, 870 iz Telekoma u Telemach, 497 iz Telekoma u Telenor, četiri broja iz M:Tela u Telekom i po jedan broj iz Telemacha u Telekom i iz M:Tela u Telemach”, kazali su iz EKIP-a.

Najviše je korisnika došlo u fiksnu mrežu Telemacha 871, potom u M:tel 633, u Telenor 497 i pet u fiksnu mrežu Telekoma.

„Najviše je otišlo korisnika iz fiksne mreže Telekoma dvije hiljade, potom iz M:tela pet i iz Telemacha jedan korisnik“, dodali su iz EKIP-a.

Kod prenosa brojeva između mobilnih mreža u prvih šest mjeseci ove godine najviše brojeva je prenešeno u mrežu M:Tela, 911, zatim u Telekom 626, dok su u mobilnu mrežu Telenora prenijeta 402 broja.

“Najviše korisnika je prešlo iz mobilne mreže Telenora, oko hiljadu, potom iz Telekoma 618, a najmanje iz M:tela 313“, precizirali su iz EKIP-a.

Usluga prenosivosti telefonskih brojeva se pruža od 1. decembra 2011. godine i do 30. juna ove godine ukupno je prenešeno 29,69 hiljada brojeva. Od toga je 6,09 hiljada brojeva u fiksnim, a 23,6 hiljada brojeva u mobilnim mrežama.

Usluga prenosivosti telefonskih brojeva uspješno je implementirana i konstantno se radi na njenomunapređenju.

„Ovu uslugu koristi sve veći broj korisnika i kao takva kroz pospješivanje konkurencije, krajnjim korisnicimaobezbjeđuje mogućnost promjene korisničkog paketa shodno njegovim potrebama uz zadržavanje svogtelefonskog broja“, objasnili su iz EKIP-a.

Prenosivost broja je usluga koja omogućava svakom pretplatniku da zadrži telefonski broj pri promjeni operatora.

Pretplatnik koji želi da prenese telefonski broj podnosi zahtjev za prenos broja kod operatora primaoca broja i to se smatra zahtjevom za raskid ugovora sa operatorom davaocem broja.

Pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od posljednjeg prenosa.

Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen, pretplatnik može da podnese prigovor EKIP-u.

EKIP je donio Odluku o utvrđivanju visine jednokratne naknade za uslugu prenosivosti broja i načinu raspodjele. Propisana naknada iznosi 3,5 EUR, a raspoređuje se tako da operator iz čije se mreže prenosi broj dobija 2,8 EUR, a operator u čiju se mrežu prenosi broj dobija 70 centi po prenešenom broju.

“Telekomunikacioni operatori Crnogorski Telekom, Telenor, M:Tel i Telemach, koji za sada pružaju uslugu prenosivosti telefonskih brojeva, su odlučili da uslugu prenosa telefonskih brojeva, za sada, pružaju besplatno”, zaključili su iz EKIP-a.

Portal Analitika