Abiznis

Precizirati odredbe koje se odnose na ovlašćenja RAE

Predlogom izmjena i dopuna Zakona o energetici preciziraju se postojeće odredbe koje se odnose na ovlašćenja Regulatorne agencije za energetiku (RAE) u postupku utvrđivanja dozvoljenog prihoda energetskih subjekata, kako bi se odredio obim njenih diskrecionih ovlašćenja.
Precizirati odredbe koje se odnose na ovlašćenja RAE
Portal AnalitikaIzvor

Predložene izmjene zakona, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, trebalo bi da doprinesu preciziranju postojećih odredbi koje se odnose na obaveze organa državne uprave nadležnog za poslove finansija u pogledu obezbijeđenja nezavisnosti operatora prenosnog sistema električne energije.

“Zakonom se mora utvrditi djelokrug bilo kojeg diskrecionog ovlašćenja prenijetog na nadležni organ i precizirati način njegovog obavljanja sa dovoljnom jasnoćom, uzimajući u obzir zakoniti cilj mjere koja je u pitanju, kako bi se subjektu na kojeg se odredba zakona odnosi pružila odgovarajuća zaštita od neograničenog djelovanja nadležnog organa”, navodi se u obrazloženju zakonskog teksta.

To se, kako je objašnjeno, posebno odnosi na poslove RAE kojima se utvrđuje regulatorno dozvoljeni prihod operatora prenosnog i distributivnog sistema električne energije.

“Naime, važeći Zakon sadrži odredbe koje propisuju postojanje podsticaja za privlačenje investicija u prenosni i distributivni sistem, što je u duhu zakonodavstva Evropske unije (EU) u oblasti energetike, međutim, neophodno je preciznije definisati na koji način se ti podsticaji utvrđuju”, dodaje se u obrazloženju.

To se postiže predloženim izmjenama i dopunama Zakona kojima se definišu elementi osnovice za utvrđivanje povrata na sredstva, kao vrste podsticaja, i to na način da se u istu uračunavaju vrijednost osnovnih sredstava, investicija i neto obrtnih sredstava.

“Potrebno je preciznije definisati i sadržaj metodologija za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje prenosnih i distributivnih sistema električne energije i gasa u dijelu koji se odnosi na način utvrđivanja podsticaja za privlačenje investicija u infrastrukturu”, navodi se u dokumentu.

Pored toga, kako se dodaje, uočena je i potreba da se potpunije utvrde obaveze organa državne uprave nadležnog za poslove finansija u pogledu obezbijeđenja nezavisnosti operatora prenosnog sistema električne energije.

Vlada je predložila i da se Predlog izmjena i dopuna Zakona o energetici donese po skraćenom postupku.

Mina business

Portal Analitika