Kultura

Film „Spider-Man: Homecoming“ oživio usahlu franšizu

Svježi pristup reditelja Džona Votsa i harizma mladog Toma Holanda vratili su u život superheroja koji je postao simbol statičnosti i nevoljnosti velikih studija da preduzimaju kreativne rizike
Film „Spider-Man: Homecoming“ oživio usahlu franšizu
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Marija Ivanović

Nikome nije bio potreban novi nastavak Spajdermena. Prva dva dijela franšize „Spider-Man“ reditelja Sema Raimija bila su simpatična, a onda je 2007. uslijedila katastrofalna trojka u režiji istog autora, pa još užasniji „The Amazing Spider-Man“ (Mark Veb, 2012). Čovjek-pauk postao je simbol statičnosti i nevoljnosti velikih studija da preduzimaju kreativne rizike.

Očekivanja najzagriženijih fanova stripa malo su živnula nakon ostvarenja „Captain America: Civil War“ (2016) u kom je najbolji dodatak bio mladi Tom Holand u ulozi Spajdermena. Ipak, bilo je pitanje da li jedan superzabavan kameo može da garantuje da će zaseban film biti dobar.

Svjež pristup

„Spider-Man: Homecoming“ pokazao je da fanovi nijesu imali razloga da budu skeptični. Svježi pristup reditelja Džona Votsa i harizma mladog Holanda vratili su u život franšizu koja je odavno smatrana mrtvom.

Već na početku filma, kada se tokom uvodne špice čuje orkestarska verzija (sjajni kompozitor Majkl Đakino) teme iz animiranog Spajdermen TV šoua iz šezdesetih godina, osjećate da ste došli na pravo mjesto.

Dobar osjećaj potom pojačava „drmusava kamera“ koja prikazuje okršaj Osvetnika iz filma „Captain America: Civil War“ iz ugla tinejdžerski uzbuđenog Spajdermena. Sve upućuje na to da smo konačno dočekali da vidimo film u kom je Piter Parker prije svega klinac, a onda superheroj sa tajnim identitetom.

„Homecoming“ je prvi film iz franšize koji ne djeluje samo kao superherojski film, već i priča o odrastanju i pronalaženju svog mjesta u zbunjujućem svijetu. Može li domaći zadatak da te sačeka dok kriminalci pljačkaju banke u kvartu?

Kako da pođeš na žurku u nadi da će te primijetiti prelijepa maturantkinja kada čekaš poziv od Tonija Starka / Iron-Mana (Robert Dauni Džunior) da se priključiš misiji Osvetnika? Odakle ti živci da objasniš najboljem drugu da nemaš vremena da se igraš sa Star Wars igračkicama kada si Spajdermen?

I na koji način, dođavola, možeš dokazati starijim kolegama da nijesi samo klinac i prijateljski herojčić iz kraja, nego potencijalno vrijedan saputnik u misijama?

03-tom-holand

Dobar negativac

Najkraći mogući opis novog Spajdermena može da glasi: Džon Hjuz („The Breakfast Club“, „Pretty in Pink“) susreće Stena Lija (Marvel). Bombastična akcija i borilačke sekvence perfektno su izbalansirani sa Spajdermenovim „vaskolikim“ tinejdž dilemama, željama i strahovima.

Tom Holand je pun pogodak za ulogu – od piskutavog glasa i zbunjujućih, iritantno-komičnih grimasa do nespretnih reakcija kada počne akcija. Daje ulozi prirodnost i autentičnost u svakom kadru.

Holandu vjetar u leđa daju uvijek šarmantni Robert Dauni Džunior kao mentor Iron-Man, sjajni Džon Favro u ulozi neurotičnog bejbisitera Hepija i nenormalno simpatični Džejkob Balton u ulozi najboljeg druga Neda.

Ipak, od cijele odlično uigrane ekipe, poseban naklon zaslužuje Majkl Kiton. Marvel često ima problema sa jednodimenzionalnim negativcima zbog čega je glumčev Vulture veliko osvježenje. Kiton mu je dao dubinu, glumom pojačao njegovu moralnu dilemu i učinio ga ljudskijim.

02-majkl-kiton

Ispravan put

Tokom tinejdž kuknjave i melodrame Spajdermena zbog toga što mu je uzeo čuvenu plavo-crvenu odoru i masku, Toni Stark govori: „Ako si ništa bez ovog odijela, onda ne treba ni da ga imaš.“ Nešto se slično može reći filmadžijama koje se bave superherojima. Ako je njihov film o superheroju ništa kada se uklone efekti, onda ne vrijedi ništa i ne treba da bude snimljen.

Upravo to je dokazao „Homecoming“, kom se vrlo lako može maći superherojski element a da ostane sasvim zabavan film. Definitivno izgleda kao da se Piter Parker vratio na pravi put. Vrijedi se radovati nastavku franšize i navijati da je potpuno preuzme Vots. Spajdermenu, dobro došao kući. Vidimo se ponovo u filmu „Captain America: Infinity War“ u maju 2018. godine.

P. S. Film ima dva aftercreditsa. Napustite salu prije drugog - ako ne želite da dobijete nagon da demolirate cijelu Deltu kada se poslije nekoliko minuta čekanja na velikom platnu pojavi najiritantniji Marvelovac svih vremena.

Ocjena: 7, 8 / 10

Režija: Džon Vots. Uloge: Tom Holand, Majkl Kiton, Robert Dauni Džunior, Marisa Tomei, Džon Favro, Zendeja Trajanje: 133 min

Trejler: 

 

FOTO: reddit.com / spidermannews.com / collider.com

Portal Analitika