Politika

SDP poziva na hitno uklanjanje spomenika Račiću

Socijaldemokratska partija pozvala je nadležne organe da u skladu sa jasnim zakonskim normama hitno pristupe uklanjanju spomenika Puniše Račića.
SDP poziva na hitno uklanjanje spomenika Račiću
Portal AnalitikaIzvor

"Nedopustivo je dozvoliti da se podiže spomenik ličnosti, čiji čin ubistva i ranjavanja istaknutih predstavnika Hrvatske seljačke stranke i pokušaja ubistva istaknutog srpskog poslanika Svetozara Pribićevića 1929. godine, predstavlja akt klasičnog političkog terorizma.Crna Gora ne smije ni po koju cijenu dozvoliti da se bilo ko usudi da glorifkuje ličnosti i događaje koji su duboko anticivilizacijski i istorijski nedvosmisleno potvrđeni kao akti protiv čovječnosti",saopšteno je iz partije.

Podsjetimo, spomen ploča u crnogorskom selu Slatina podignuta je, kako se navodi, "znamenitom narodnom poslaniku" Puniši Račiću.

Inicijativu da se u Račićevom rodnom mjestu postavi spomen-obilježje pokrenulo je "Bratstvo Račića", a podržali su ga mještani Slatine.

"Takvi pokušaji revizije istorije ne smiju biti dozvoljeni sa kakvim god obrazloženjem bili preduzeti jer su osim toga što su anticivilizacijski i potpuno protivzakoniti, pa je neophodna odlučna reakcija nadležnih organa. Da ne pominjemo ni ukupan kontekst u kojem su se desila ova zvjerska ubistva, a to je državni period nakon 1918.godine, kada je Crna Gora bila ponižena, ukinuta i politički i na svaki drugi način obespravljena, kao i ulogu Puniše Račića u tim događajima", navode iz SDP-a.

Zaključuju da "Crnoj Gori treba okupljanje oko potvrđenih civilizacijskih vrijednosti i modernih principa razvijenih demokratija, a ne istorijski revizionizam i baštinjenje ličnosti i događaja koji nas podsjećaju na brutalno nasilje kojega je nažalost bilo previše u istoriji ovih prostora."

Portal Analitika