Društvo

Država platila 23,1 milion za sudske sporove

Iako je prošlo više od godinu i po od kada je utvrđeno da Zaštitnik imovinsko pravnih interesa otežano radi zbog nedostatka elektronske evidencije, neblagovremenog postupanja državnih organa i nedovoljne samostalnosti, malo se toga promijenilo.
Država platila 23,1 milion za sudske sporove
Portal AnalitikaIzvor

I dalje se, prema izvještaju o radu za prošlu godinu, koji je podnesen Vladi, gomilaju troškovi sudskih postupaka, državni organi kasne sa dostavljanjem informacija i postupanjem po presudama, informacionog sistema nema, a zakon o Zaštitniku još nije stigao u skupštinsku proceduru.

Prema podacima Zaštitnika, iz budžeta je za sudske sporove prošle godine plaćeno 23,1 milion eura, od čega 2,6 miliona za parnične i troškove izvršenja. Najviše sporova imaju sudovi - 2.457 predmeta i 3,8 miliona eura troškova, Ministarstvo odbrane sa 800 predmeta i 2,8 miliona eura troška, Uprava policije sa 1.289 predmeta i 2,7 miliona eura, MUP sa 520 predmeta i 8,5 miliona eura itd.

Neosnovano lišenje slobode Crnu Goru je lani koštalo 438,5 hiljada eura. Za isti period, država je naplatila 685,6 hiljada eura.

Evidencija

Jedan od razloga za enormne sudske troškove, od čega polovina za radne sporove, je nedostak elektronske evidencija. Zbog toga „ista lica iz istog pravnog i činjeničnog osnova, pred različitim organima pokreću postupke i eventualno, nezakonito uspiju dva puta u istoj pravnoj stvari“.

Preliminarni razgovori u vezi nabavke softvera obavljeni su još prošle godine, ali je ponuda bila preskupa za ovu kancelariju.

Nijesu sprovedene ni preporuke Državne revizorske institucije ministarstvima, nakon što je utvrđeno da je država za tri godine potrošila 71 milion eura na sudske sporove, da se uspostavi bolja saradnja sa kancelarijom Zaštitnika.

Iz kancelarije Zaštitinika ukazuju na nepostupanje po pravosnažnim presudama, već se troškovi i dalje naplaćuju prinudno preko javnih izvršitelja.

- Ovo je posebno karakteristično za sporove male vrijednosti u kojima troškovi višestruko prevazilaze visinu tužbenog zahtjeva. Zaštitnik smatra da bi se ovaj problem riješio kada bi se analizirali uzroci sporova kako ne bi dolazilo do ponavljanja, te da je za to potrebno da postoje lica koja su direktno zadužena za komunikaciju sa njima. Tako bi se sporovi mogli rješavati mirnim putem, što bi uticalo i na smanjenje troškova – stoji u izvještaju.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika