Politika

Fajon: Crna Gora nema političke prepreke na putu ka EU

Slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je u intervjuu Pobjedi da Crna Gora nema političke prepreke na putu prema EU, kao što Srbija ima Kosovo i Makedonija problem oko imena.
Fajon: Crna Gora nema političke prepreke na putu ka EU
Portal AnalitikaIzvor

- Smatram da bi Unija morala na trenutke da bude odlučnija kada je u pitanju spremnost da se ovim državama stavi do znanja da su dobrodošle u EU i da računamo na njih. Sa druge strane, zapadnobalkanske države bi trebalo da urade više na putu prema EU da bi jasno stavile do znanja da sebe u budućnosti zaista vide u našoj porodici - kaže Fajon za Pobjedu.

Ona smatra da će Rusija svakako nastaviti sa ostvarenjem svojih interesa u regiji, a ukoliko se i „države Zapadnog Balkana, i EU, potrudimo da još bolje i brže napredujemo ka zajedničkom cilju – pristupanju svih zemalja EU što prije - mislim da nema razloga za strah da bi se bilo koja država okrenula ka Moskvi, a ne prema Briselu“.

POBJEDA: Pet godina nakon početka pregovora sa EU, Crna Gora je otvorila 28 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena. Kako ocjenjujete dinamiku pregovaračkog procesa?

FAJON: Tako je, nedavno je protekla peta godišnjica od početka pregovora 2012. godine i mislim da ako povučemo crtu možemo slobodno reći da pregovori potiču u ustaljenom ritmu. Upoređujući Crnu Goru sa ostalim državama u regiji, jasno je da ona nema političke prepreke na putu prema EU, kao što Srbija ima Kosovo i Makedonija problem oko imena, i to se svakako pozitivno odražava na dinamiku pregovora.

Međutim, ono što je sve očiglednije u posljednje vrijeme, to je da politika proširenja kroz suvoparno otvaranje i zatvaranje poglavlja nema efekat koji bi trebalo da ima na društvo - viši nivo demokratizacije i uopšte transformacija na bolje. Potreban nam je nov, svjež pristup proširenju, jer državljanima Crne Gore - ili bilo koje druge zemlje u regiji – ne znači puno to što je privremeno zatvoreno poglavlje 26, na primjer.

Izuzetno važno je, dakle, da promijenimo način komunikacije sa građanima, a isto tako i da države omoguće nesmetanu primjenu donijetih zakona. Jer - tu će se svi složiti - nov zakon bez primjene u društvu ne znači ništa, ostaje prazno slovo na papiru.

Bojkot opozicije nije dobar znak

POBJEDA: Crnogorska opozicija već devet mjeseci bojkotuje rad parlamenta. Kako se to odražava na proces evropskih integracija?

FAJON: To nije dobar znak. Jedan od ciljeva politike proširenja i čitavog procesa je dostići viši nivo demokratije i političke kulture, a kada neko bojkotuje parlament onda je to potpuno suprotan znak. U Evropskom parlamentu smo više puta pozvali opoziciju da se vrati u crnogorski parlament, jer upravo je parlament mjesto za sukobljavanje mišljenja, polemisanje i mogućnost da se nešto promijeni. Mislim da bi to bio politički zreo i odgovoran korak.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika